KRISTIANSAND: — Vi har opplevd at partiet er blitt halvert på noen få år. Så at vi har mistet noen av de velgerne som definerer seg som kristne, er ikke unaturlig, sier Hans Fredrik Grøvan, førstekandidat for KrF i Vest-Agder.

Hans Fredrik Grøvan

I valgkampen har både Frp og Arbeiderpartiet fridd til de kristne velgerne. De siste tallene om kristne velgere er fra 2009 og viser at 40 prosent av de som er medlem i en kristen organisasjon og kaller seg kristne, stemmer KrF.

— Det viser at denne velgergruppen er spredd, men det er også en bekreftelse på at vi har et godt grep på de som definerer seg som kristne, sier Grøvan som mener at saker som menneskeverd, familiepolitikk og alkoholpolitikk vil gi dem økt oppslutning. Også blant de kristne.

Ikke monopol

Ifølge valgforsker Bernt Aardal, viser valgundersøkelser helt tilbake til 70-tallet at KrF står sterkt blant de kristne, men at det har endret seg.

— De kristne velgerne har sviktet partiet, og KrF har ikke klart å ta det inn igjen, sier Aardal.

Han mener det er store spenninger innen de gruppene som blir definert som kristne. De er villige til å gå til flere andre partier, selv om det er stor skepsis til både SV og Frp innen velgergruppa.

— Det er en forestilling om at dette er en gruppe velgere som KrF alltid har rett til. Men undersøkelser viser at det ikke er tilfelle.

Det var spesielt etter valget i 2005 at partiet opplevde velgerflukt. Også mange kristne gikk til andre partier.

— Partiet fikk et problem da de satt i regjering og var forsiktige i spørsmål som Israel og Palestina. Det var nok en god del misnøye med den forsiktige tilnærmingen Bondevik-regjeringen hadde. De velgerne har KrF i liten grad fått tilbake, sier Bernt Aardal.

Lykkes

Høyre og Frp er de partiene som har lykkes best å få kristne velgere til å stemme på dem.

— Jeg er en kristen avholdsmann og mener det er feil at alle kristne skal stemme KrF. Mitt kristne livssyn har jeg med meg i alle livets situasjoner, men det er feil å trekke det inn i enhver politisk sak, sier Øyvind Berntsen som til vanlig jobber på Agder bispedømmekontor og som står på tredje plass på Vest-Agder Frps liste til stortingsvalget.

Han trekker fram Frps valgfrihet og det at Frp gikk imot å bygge Kilden som viktige grunner for at han meldte seg inn i partiet i 2005. I tillegg er han opptatt av Frps tydelige støtte til Israel.

— Der er vi entydige. I andre partier er det gjerne en venstre og en høyrefløy i det spørsmålet, sier Øyvind Berntsen som ikke var med i noe politisk parti før det.

Spesielt

Ifølge Aardal er KrF er unikt i europeisk sammenheng siden partiet er konservativt i verdispørsmål og radikalt i spørsmål som fordeling og internasjonal solidaritet.

Da KrF opplevde gode valg i 1997 og 2001, var det også velgere fra sentrum og venstresiden som ga partiet økt oppslutning.

Jan Oddvar Skisland var KrF-ordfører i Kristiansand fra 2003. Han er en av dem som har forlatt partiet og gått til Ap.

— Jeg opplevde at den mer liberale delen av KrF var i ferd med å forsvinne fra partiet som hadde hatt en oppslutning på 13-14 prosent. Jeg opplever at de har blitt et langt mer konservativt parti som åpner for samarbeid langt til høyre, sier Skisland.