LITE HERSKAPELIG: Her tilbrakte grevinnen omtrent hver sommernatt siden 1968. Foto: Lars Hollerud
LESTE EGNE TEKSTER: Grev Alexander skrev dem da han ante at morens tid var omme. Foto: Lars Hollerud
SISTE REIS: Rormann Jan Arild Stray og grev Alexander underveis for å oppfylle grevinnens siste ønske. Foto: Lars Hollerud
BÆRER ARVEN: Neste sommer er Grev Alexander tilbake til hytta ved Kleivsetvannet. Foto: Lars Hollerud

SØGNE: Det var det aller siste hun ønsket seg, Gerda Gräfin zu Münster.

Hun sa det til sin sønn, Alexander Graf zu Münster, den aller siste kvelden de to satt ved skogsvannets bredd, den aller siste kvelden i august.

— "Her vil jeg alltid være", sa hun. Da måtte det bli slik, sa sønnen, da han hedret sin 96 år gamle mor med en verdig seremoni fra den enkle hytta i omgivelsene hun elsket over alt på jord.

25 inviterte gjester tok på den måten et endelig farvel med kvinnen med den flotte tittelen, men som levde enkelt og helst ville kalles Mü.

Toner og ord

De ble møtt med vare toner fra fiolinen til Günter Voss, Nocturne i Ess-dur, skrevet av grevinnens yndlingskomponist, Frédéric Chopin.

"Nå har høsten begynt og hagen sørger. Regn har sunket kjølig inn i blomstene. Sommeren grøsser stille, der den skuer sin ende"

CHOPIN: Günter Voss spilte Nocturne i Ess-dur. Foto: Lars Hollerud

Dette var noen av ordene sønnen skrev ned, natten etter den siste samtalen ved vannkanten, fem døgn før hun stille sovnet inn.

Lørdag fremførte han ordene, og la til at både han og moren ante at dette var deres siste kveld sammen i hytta i skogen.

Gjestene fikk se grevinnens sønn løfte en krans og sin mors urne om bord i en båt for å la rormann Jahn Arild Stray bringe ham til midten av vannet hun selv skuet utover, de aller fleste sommerkveldene siden 1968. ## I fjor

Da Fædrelandsvennen besøkte grevinnen og hennes sønn i august i fjor, fortalte hun om deres adelige slekt som har gått i direkte arv tilbake til Münster i 892.Hun sa at det meste av det jordiske godset forsvant under reformasjonen og resten med Tysklands kapitulasjon i 1945. Grevinnen mintes også sine raske dager, som toppet seg da hun løp en etappe for sitt land som vant olympisk gull på 4x100 meter stafett, med Hitler på tribunen, i Berlin, i 1936. Hun snakket om vanskelige krigsår, om mannen hun mistet i 1959, om sitt yrkesaktive liv og om maleriene hun malte.

Men mest av alt snakket hun om hvor vakkert det er ved Kleivsetvannet i Søgne.