— Jeg leverte bevisene til politiet på et sølvfat, og så fikk de ikke ut fingeren. Her var det jo fare for at de siktede kunne få greie på dette og samarbeide om hva de skulle si i avhør, sier tipseren til Fædrelandsvennen.

Fredag 31. juli overleverte lyngdølen sammen med sin advokat, Benedichte Hellesstøl, et lydbåndopptak til politiet i Lyngdal. På båndet var den mye omtalte tilståelsen til barndomskompisen.

Tipseren forlangte at lydbåndet skulle sendes direkte til de som etterforsket drapet på Tina Jørgensen i Stavanger. En uke senere kom Rogaland-politiet til Lyngdal for å avhøre ham.

— Både advokaten min og jeg syntes det virket lovende, sier tipseren.

Truet med å spre opptaket

I ukene som gikk var han gjennom flere avhør. Han sier han opplevde at fokuset dreide bort fra innholdet på lydbåndet, og at politifolkene var mer opptatt av ham. Da de ville undersøke hans egen mobil og pc, fikk han nok.

- De hadde ingen rett til å kreve dette. Jeg var jo ikke siktet eller mistenkt i saken, men hadde hjulpet dem, sier tipseren.

9. september delte han frustrasjonen i en Facebook-melding med advokat Olav Sylte.

— Jeg kan bekrefte at jeg fikk en henvendelse fra tipseren i Tina-saken. Jeg svarte at jeg ikke blandet meg i dette og anbefalte han å ta dette opp med hans egen advokat, sier Olav Sylte.

Advokat Olav Sylte forsvarer 38-åringen som er siktet i Tina-saken. Foto: EIVIND KRISTENSEN

Noen dager sendte tipseren en mail til politiet der han truet han med å sende lydopptaket til Aftenposten, VG og Dagbladet og kaste sin egen mobil og pc på sjøen.

— Det var harde ord. Jeg var så frustrert over politiets arbeid. Men jeg hadde gått og båret på opptaket i to måneder og var så glad for at jeg endelig hadde fått leverte det i fra meg. Nå følte jeg at politiet ikke tok dette alvorlig, sier tipseren.

«Bite politiet i rumpa«

En «høyt utdannet» kompis foreslo at han burde ta han kontakt med advokatfirmaet Elden. Kompisen mente de visste hva de skulle gjøre med slike opptak og hadde mulighet til å få fortgang i saken.

— Han sa vi måtte få tak i noen ulver i Oslo som kunne komme å bite politiet i rumpa, sier tipseren.

På valgdagen, mandag 14. september, snakket han med Elden-advokat Thomas Randby. Samme kveld sendte han opptaket til advokaten.

— Jeg tenkte at nå blir sikkert politiet kjempesure på meg, så jeg rømte til en hemmelig plass, tok ut batteriet av mobilen min, og bare satt og ventet, sier tipseren.

Advokat Randby har følgende kommentar:

— I den grad jeg har mottatt informasjon om saken fra vitner eller informanter så har jeg underrettet politiet om det, sier Randby

Pågrepet to dager etter

Onsdag 16. september ble den første lyngdølen (36) arrestert og siktet for drapet på Tina Jørgensen. I avhør trakk han inn de øvrige siktede, som ble pågrepet torsdag.

Tipseren tror det var opptaket til Randby som utløste pågripelsene.

— Det er min eneste konklusjon. Jeg tror faktisk han gikk videre med lydbåndet.

- Har du fått bekreftet dette av politiet?

Thomas Randby representerer lyngdølen (36) som ble pågrepet som nummer tre i forbindelse med drapet av Tina Jørgensen i Stavanger for 15 år siden. Foto: Talos, Peter

— Nei. Jeg fikk bare ei tekstmelding rett før de siktede skulle arresteres, om at nå «skjer det noe». De hadde jo skjønt at jeg sikkert var veldig frustrert over at det ikke skjedde noe.

- Har Randby sagt til deg hva han gjorde med lydopptaket?

— Nei, men da han ble advokat for en av de siktede, skrev jeg en mail til han og forlangte at han skulle gå god for at han ikke skulle vise opptaket til klienten. Det skulle han ikke, sier tipseren.

Løslatt

Politiet i Rogaland opplyser at de ikke vil kommenterer opplysninger omkring hvilke taktiske vurderinger som ble gjort i etterforskningen.

Alle de fire lyngdølene som er siktet for drapet på Tina Jørgensen, ble løslatt sist fredag. Politiet etterforsker fortsatt saken, men det kan gå mot henleggelse. I mediene er det sådd tvil om forklaringen som utløste pågripelsene.