– Vi har avdekket tre østeuropeiske, kriminelle grupper, sier Arne Sundvoll, etterforskningsleder ved felles kriminalenhet i Agder politidistrikt.

Agder-politiet har siktet to rumenere, tre litauere og to enkeltstående nordmenn etter at det ble satt ned et eget etterforskningsteam i november.

I tillegg har politisamarbeidet Operasjon Grenseløs siktet to østeuropeere for grove tyverier i Agder i november.

– Tre litauere og en mann fra Agder sitter i varetekt nå. De andre er etterlyst, sier Sundvoll.

Ringte på

Sundvoll poengterer at de mistenker de tre østeuropeiske miljøene for å bestå av en del flere personer enn de som er siktet.

– Vi kan beviselig knytte ett av miljøene opp mot en modus. De ringer på for å sjekke om folk er hjemme. Hvis de er hjemme, ber de om vann til sin kokende bil. Det skjedde nylig i et hus, og da brøt de seg inn i nabohuset like etter, sier han.Sundvoll legger til at alle som er frastjålet gods som har kommet til rette er blitt kontaktet.

Tidligere straffedømt

Det var innbruddsbølgen i november som fikk politiet til å reagere.

– Vi visste vi var på sporet av flere østeuropeiske miljøer. Teamet har jobbet godt og kommet med resultater allerede, sier Sundvoll.

Han vil ikke oppgi hvor mange innbrudd de ni mennene er siktet for.

– Teamet jobber med å knytte dem til flere innbrudd. Både i november, men også i månedene før. Flere av østeuropeerne er dømt for vinningskriminalitet i andre nordiske land, sier politiførstebetjenten.