HEDMARK: På lørdag var Kjell Åge Fredheim på jakt med bjørnejaktlaget han har vært ute med i fem år på rad.

Bjørnen ble skutt på lisensjakt i Stor-Elvdal.

— Jeghørte på pusten at bjørnen kom nærmere og begynte å gjøre meg klar. Så skimtet jegden mellom trærne og løftet børsa. Da var jeg forberedt og klar, forteller han til Fædrelandsvennen.

Det var NRK Hedmark og Oppland som først omtalte Fredheims blinkskudd.

Rent skudd

Etter å ha jaktet hele livet er han godt trent i å beholde roen. Likevel kreves det nøyaktighet og konsentrasjon hver gang.

— Jeg holdtfokuset på hva den gjorde og da jeg fikk den ut i en åpning på forsvarlighold skjøt jeg. Den ble truffet med et rent skudd.

Den 186 kg tunge bjørnen ble truffet høyt opp i bogen og gikk ned for telling med en gang.

- Stoppet et sekund

Ifølge Fredheim var den i lett trav før den stanset opp omtrent 40 meter fra der han satt.

— Bjørnen stoppet et sekund, jeg skjøt og den gikk rett ibakken. Denså nok at jeg var der. Ikke at jeg tror den hadde tenkt til å gjøre megnoe. Men det var spesielt å være såpass nærme hverandre.

Han forteller at han ikke klarer å gjenfortelle hva som gikk gjennom hodet hans. Som aktiv jeger reagerer han automatisk i slike situasjoner.

Mye av jobben ligger også i forberedelsene.

— Bjørnen er ikke direkteforsvarsløs og man må vise forsiktighet. I tillegg tenker man over hvordan manskyter, for å unngå skadeskyting.

Solgte kjøttet

Men han legger ikke skjul på at gleden etterpå var stor.

— Det er klart det blir god stemning når vi lykkes i enjaktsituasjon. Men jegfeiret ikke med noe annet enn en god middag og litt vin til maten, forteller 27-åringen.

Fredheim jobber som skog- og utmarksforvalter på Kiær Mykleby, og bjørnen ble tatt på «hans» område. Opprinnelig kommer han fra Vegårshei, og ser ikke bort fra at han vil flytte tilbake om noen år.

Kjøttet solgte de til en restaurant i Lillehammer-området.

Fredheimforteller at han har fått blandede reaksjoner, spesielt etter at VG omtaltesaken. Selv om ikke alle er like begeistret for bjørnejakten understreker hanat det er gitt fire fellingstillatelser i Hedmark.

Kan felle 18 bjørner

Lisensfellingsperioden for bjørn startet for en drøy måned siden. Rovviltportalenskriver at Miljødirektoratet åpner for felling av til sammen 14 bjørner i deler av Hedmark, Midt-Norge Nordland, Finnmark og Troms.

Oppland har åpnet for felling av tre bjørner.

I regionen som omfatter Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder er det også åpnet for å felle en bjørn.

Perioden avsluttes 15. oktober.