AGDER: — Jeg blir kjempeskuffet dersom en så blå landsdel ikke klarer å stille med en kandidat som er politisk tung nok til å havne i regjering, sier regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen.

Monica Mæland

Onsdag kveld var skarringen til Monica Mæland det eneste som minnet om Sørlandet blant personene som sannsynligvis får plass i den nye regjeringen. Mæland har vokst opp i Arendal, men flyttet til Bergen rett etter videregående skole. Hun er i dag byrådsleder i Vestlandets hovedstad, men er spådd en rolle som næringsminister i den nye regjeringen.

— Hun er en dyktig politiker, men hun representerer Bergen og Vestlandet. Er det en landsdel som trenger en statsråd, så er det Sørlandet. Vi har åtte år uten innflytelse bak oss. Det er kritisk for landsdelen at vi får en stemme inn i regjeringen som blir hørt, sier Mathiesen.

"Male og gnu"

Regiondirektøren mener Sørlandet har gått fra å være en region i vekst til å bli en landsdel som sliter med å få gjennomslag for større satsinger.

- Hvorfor mener du det er så viktig med en statsråd fra landsdelen?

— En lokal representant i regjeringen vil kunne "male og gnu" på ting som er viktige for oss her sør. En statsråd jobber nasjonalt, men har også den nødvendige innsikten i saker som er viktig lokalt. Det gjelder å være med når toget går i politikken. Det blir sikkert hentet et par statssekretærer fra landsdelen, men det er ikke det samme. En statsråd kommer med et helt apparat som han eller hun velger ut, sier Mathiesen.

Mangler talenter

NHO-direktøren sier det er trist dersom det ikke finnes en eneste sørlending blant statsrådene som presenteres på Slottsplassen onsdag formiddag.

— Hva er det som gjør at vi ikke klarer å dyrke fram innflytelsesrike politikere i landsdelen? Folk som sitter i sentrale stillinger får fornyet tillit uten å kunne vise til så mye. Vi har hatt en person som har sittet tett opp mot partiledelsen i Dagrun Eriksen. Hva skjer? Hun blir vraket. Det er pussig at vi ikke er mer strategiske når vi skal bygge opp lokale politikere, sier Mathisen.