PÅGREPET: To stykker ble pågrepet etter at Brann-supportere kastet fyrverkeri fra Caledonien. Foto: Steffen Stenersen
PÅGREPET: To stykker ble pågrepet etter at 15 Brann-supportere stormet Lundskråga pub på Lund. Foto: Tipser

KRISTIANSAND: — De kom gående nedover Markens lørdag. De sang "vi er best" og lignende, og var høylytte. Da sendte jeg noen tekstmeldinger til gamle kollegaer i Oslo-politiet, hvor jeg skrev at dette fort ville ende i bråk, sier Johnny Brenna.

Han er tidligere politietterforsker i Oslo, og har bred erfaring fra arbeid med supporterkultur i Norge. Han møtte Brann-supporterne allerede i 14-tiden lørdag.

I 17-tiden stormet 15 personer Lundskråga, og begynte å kaste øl og stoler. I 21-tiden samme kveld rykket politiet ut til Caledonien, hvor sju Brann-supportere hadde kastet fyrverkeri ut fra hotellrommet i sjuende etasje.

Problem for alle

Fire personer ble pågrepet etter de to hendelsene. Brenna mener saken kan minne om det som skjedde i en cupkamp mellom Grorud og Lillestrøm, hvor 40 Vålerenga-casuals kom for å slåss med Lillestrøm-supportere.

— Det er ikke to isolerte grupper som slåss i skauen lengre. Det kan se ut til at man velger en casual, som man skal "ta" blant alle de vanlige supporterne. Slik blir dette også et problem for de vanlige supporterne, sier Brenna.Etter hendelsen på Lundskråga, ble 13 av supporterne bortvist fra Kristiansand sentrum. Fædrelandsvennens journalist fant bråkmakerne igjen på havna i Kristiansand, uten synlig politi rundt seg.

— I min tid fulgte vi casualsen fra de var oppdaget til de gikk på toget hjem igjen. Hva politiet her gjør, skal ikke jeg uttale meg om, sier Brenna.

Ikke fengselsstraff

Vigleik Fidje leder Kristiansand-politiets arbeid med risikosupportere. Han vil ikke uttale seg om saken da han er på ferie.

— Kan bare henvise til det som tidligere er sagt om at det finnes et miljø av det som betegnes som risikosupportere i Kristiansand, skriver Fidje i en sms til Fædrelandsvennen.

Operasjonsleder i Agder politidistrikt, Gunn Lieng, forklarer at ingen av bråkmakerne vil bli fremstilt for fengsling.— Det vil ikke bli snakk om fengselsstraff, men de kan vente seg bøter. Mer kan jeg ikke si.

Ingen problemer på stadion

Sikkerhetssjef i Start, Magnus Fiane, sier de ikke opplevde store problemer med bråkmakerne på stadion lørdag.

— Bråket skjedde jo før og etter kamp. Vi tok noen ved inngangen med noe bluss. Utenom det gikk det stille og rolig for seg på stadion, så vidt jeg vet, sier Fiane.

Han forteller om økt bemanning foran kampen mot Brann. Kroppsvisitering blir foretatt før hver kamp, men mer nøye enn vanlig lørdag. Fiane sier at de ikke opplever store problemer med bråkmakere på sine hjemmekamper.

— Vi vet det har vært grupperinger tidligere. Om det er mer av det nå, vet vi ikke. Vi føler oss trygge på at vi vet hvem disse personene er, slik at vi kan plukke de ut om noe skulle skje.

Han skryter av samarbeidet med politiet.

— Vi er helt avhengig av å samarbeide med politiet. Vi visste før det smalt at det var risikosupportere i byen. Samtidig må politiet prioritere. Det er vanskelig å gardere seg helt mot supporterbråk.