FRITIDSORDNING: Geir Jenssen har vært på studietur til Russland. Han ble imponert over skolefritidsordningen i Vyborg, den omfavner alt fra ballett og drama til økologisk jordbruk. Foto: Erlend Olsbu

Du har vært med på et hospiteringsprogram for russiske og norske ledere og ansatte i kommune— og fylkessektoren og ellers i offentlig virksomhet. Men "Presidentprogram" - det hørtes da litt voldsomt ut? - Ja, det er et program som egentlig er initiert av Putin himself. Dette fordi han ønsker å fremme samarbeid mellom Russland og Norge og samtidig utvikle offentlig sektor. Og la mennesker innen forvaltningen få besøke hverandre.

Hvilket hovedinntrykk sitter du igjen med? - Det er vel at Russland, som i anførsel et demokrati, er en ung nasjon. Men de bestreber seg veldig på å bygge opp en velferdsstat. Det er jo noe som har tatt tid i Norge også. De er veldig motiverte og opptatt av at tjenestene skal ut til folket på kommunenivå.

Du var imponert over skolefritidsordningen deres? Tilbudene rettet mot barn og unge? - Ja, og det har de jo hatt tradisjon på, også om vi går tilbake til Sovjet-tiden. Kreativitet og utvikling hos barn og unge står sentralt. De er opptatt av det kulturelle mennesket.

Du har vært på en skole med heis - har dere sett et glansbilde? - Vi så veldig mange skoler, og de bare preg av å være renovert, mens mange andre hus sto til nedfalls.

Over til noe helt annet - du har nettopp kommet fra jakt? - For å si det slik - vi så veldig mange ryper, men de hadde rukket å bli hvite. Og da flokker de seg. Når du da bommer ved første skudd, så flytter de seg av gårde i flokk! Men vi hadde en fantastisk fin tur, takket være Bykle fjellstyre.

Og nå er det budsjett? - Ja. Og det er en utfordring. Ellers har det blitt noen år i Lillesand nå. Jeg har egentlig jobbet her siden 1987, men hadde noen år i fylkeskommunen før jeg gikk over i Lillesand kommune i 1991. Dialekten din, hvor har du den fra? - Trondheim, vet du. Født like bak mål på Lerkendal.

Da skal jeg ikke spørre hvilket lag du holder med!

— Nei, det treng du itj!