KRISTIANSAND: — Det gjelder ikke mange, men de det gjelder trenger dette så veldig, sier Henriksen, som i årevis har kjempet for å få opp bevilgningene.

I statsbudsjettet økes støtten til fagnettverk og kompetansesentre for Huntingtons fra én til fire millioner kroner. Dette betyr at Sørlandet også kan få eget fagnettverk.

— Tårene rant da jeg fikk denne nyheten. Dette betyr så mye for mange, sier Astri Arnesen, kristiansandskvinnen som leder Landsforening for Huntingtons sykdom.

Huntingtons sykdom, på Sørlandet mest kjent som setesdalsrykkja, er en uhelbredelig arvelig sykdom. Pasientene får problemer med ufrivillige bevegelser, den rammer psyken og det er ofte snakk om et totalt bortfall av evne til fungering.

— Vi tror det er 350 rammede i Norge. Ute i kommunene trengs betydelig bedre kompetanse, slik at de rammede og deres pårørende kan få bedre hjelp. Nå kan vi gjøre noe med det, sier Arnesen.

— Jeg har jobbet med denne saken i mange år. Endelig fikk vi det til. Jeg vil be den nye regjeringen om ikke å fjerne denne økningen i støtte, sier Kari Henriksen.