KRISTIANSAND: — Det var helt uforsvarlig, sier Mia Heilberg (21) .

Lørdag ved 18-tiden tok hun buss fra Grødum i Tveit i Kristiansand til Hånes. Bussen var en taxibuss fra Taxi Sør, som trafikkerer strekningen på oppdrag for Nettbuss Sør. Ved Hånes går passasjerene over i en større buss, som fortsetter videre inn til sentrum.

- Overfylt

Heilberg reagerer på at minibussen var overfylt av passasjerer lørdag.

— Jeg telte 28 personer. Så vidt jeg vet er det egentlig bare plass til 16 passasjerer i minibussen, sier Heilberg.

— Jeg ser for meg bilulykker i hodet. Hvis bussen hadde krasjet, hadde jo folk blitt skutt som prosjektiler ut av frontruta, mener 21-åringen, som synes at sjåføren ikke burde tatt på flere passasjerer enn det som er tillatt.

— Dette kan ikke være lovlig. Han burde jo heller ha tilkalt en ekstra taxi eller buss, for å få plass til alle, påpeker Heilberg.

- Skal ikke forekomme

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, er det tillatt med et passasjerantall på 16 i en minibuss, pluss sjåfør. Ifølge Heilbergs beregninger, var det altså 12 passasjerer for mye i minibussen lørdag. Det skal heller ikke være lov med ståplass i en minibuss.

Daglig leder i Taxi Sør AS, Bjørn Arvid Christiansen, beklager hendelsen.

— Jeg tok umiddelbart kontakt med Nettbuss da jeg fikk vite om hendelsen. Dette skal ikke forekomme, sier han.

Christiansen sier sjåførene har «full anledning» til å rekvirere flere busser om det trengs.

— Foreløpig har jeg ikke vært i kontakt med den aktuelle sjåføren, så jeg vet ikke hva årsaken var. Det kan ha blitt gjort i god mening og ubetenksomhet, men vi har en stående ordre om akkurat dette.

Bussene skal kun ha 16 passasjerer.

— Jeg skal snakke med sjåføren og vi vil ta en skikkelig gjennomgang. Vi vil også ha et møte med Nettbuss de nærmeste dagene, forteller Christiansen.

Ulovlig

Ole Martin Roland, regiondirektør for Nettbuss Sør i Agder, sier at Taxi Sør er pålagt å holde seg til regelverket som undertransportør for Nettbuss Sør.

— Taxi Sør forplikter seg til å utføre oppdraget etter samme kvalitetskrav som Nettbuss har, og skal holde seg til sikkerhetskrav og offentlige lover, understreker han.

Det kjøres med minibuss på strekningen Tveit-Hånes på enkelte avganger hvor det er få passasjerer, blant annet for å ta hensyn til miljøet.

— Avtalen vår sier at taxiselskapet skal stille med ekstramateriell hvis det er behov for det, sier Roland.

Han sier det også må vurderes om det skal settes opp større busser på enkelte avganger på den aktulle strekningen.