ARENDAL: 40-åringen forklarte seg for Aust-Agder tingrett tirsdag ettermiddag. Han og en 47-åring fra Froland er tiltalt for drapet av Steinar Gjeruldsen i fjor sommer. Gjeruldsen ble funnet død med en lastestropp rundt halsen.

– Jeg tok tak i et brannslukkingsapparat og ga ham en dusj. Så ga jeg ham et slag med på munnen med en jernstang. Jeg skrek at "nå er det alvor" og slo ham i magen, sa 40-åringen i retten.

Dagen før hadde han og 47-åringen vært hos Gjeruldsen for å snakke om utestående gjeld. Den nå avdøde 42-åringen ble beskyldt for å ha stjålet en bil som han fikk i oppdrag å kjøre hjem til 40-åringen.

– Vi ble enige om at han skyldte meg 60.000 kroner og tok hverandre i hånda, sa 40-åringen.

Noen timer senere, midt på natten, kom han og 47-åringen tilbake til Nævisdal. Ifølge 40-åringen ville de forsikre seg om at Gjeruldsen holdt avtalen. De oppdaget da at bilen de skulle få som en del av oppgjøret, var borte.

Ba Gjeruldsen hilse avdød

40-åringen tok seg inn i boligen til Gjeruldsen og gikk til angrep. Etter å ha slått Gjeruldsen flere ganger, tok han tak i en ledning som 47-åringen holdt i hånda. Denne festet han rundt halsen til Gjeruldsen.

– Jeg ropte til Steinar at "nå kan du hilse NN" (avdød kamerat av Gjeruldsen, journ. anm.) Jeg kastet ham over rekkeverket og han landet med et brak i trappeavsatsen, sa 40-åringen.

Gjeruldsen forsøkte å rømme, men ble dratt inn i huset etter ledningen han fortsatt hadde rundt halsen.

– Jeg skjøv ham opp trappa og tok med en jekkestropp. Jeg tok den rundt halsen på ham og dro i stroppen. Jeg kastet ham utfor. Det hele tok vel seks sekunder, sa 40-åringen.

– Var i live

Ifølge 40-åringen var Gjeruldsen i live da de forlot boligen.

– Han sto på beina, og det var god slakk i stroppen. Jeg sa til ham at han nå fikk en sjanse til å ordne opp. Så reiste jeg.

Utpå formiddagen kom han tilbake til åstedet, ifølge seg selv fordi han ble bekymret for å ha vært for hardhendt.

– Jeg fikk sjokk da jeg kom inn døra. Steinar hang der og var død. Jeg fikk panikk, sa 40-åringen, som har erkjent legemsbeskadigelse med døden til følge, men nekter straffskyld for drap.

Stjal stereoanlegg

40-åringen tok tak i brannslukkingsapparatet og sprutet litt rundt. Før han forlot åstedet tok han med seg et stereoanlegg som sto i boligen til Gjeruldsen.

– Jeg tok med meg stereoanlegget for å få betalt gjeld som jeg skyldte noe andre, sa 40-åringen.

Etterpå reiste 40-åringen opp til 47-åringens bolig i Froland. Der skal han vist tommelen opp og fortalt at Gjeruldsen var død.

– Det er mulig jeg gjorde noe tegn, men kan ikke huske at jeg viste tommelen. Jeg sa at nå er han i hvert fall død. Vi gråt på kjøkkenet og etter hvert spredte panikken seg også der oppe, sa 40-åringen.