KRISTIANSAND: Nytt av året er også at Vidar Lynnæs er leder av 17. maikomitéen.

Han forteller om et program hvor det er tett mellom tradisjonene og tynt mellom de store nyhetene.

Bilkortesjen er egentlig ikke ny, den heller. Men det er lenge siden sist en lang rekke kjøretøyer snirklet seg mellom jublende masser i Kvadraturen.

Minst noen og tretti år.

HEDRES: Komitéleder Vidar Lynnæs forbereder seg på en ytre sett grå 17. mai. Men programmet er fargerikt, og Camilla Collett skal få både tale og krans. Foto: Lars Hollerud

I år skal så skje fra klokka 13.30, med start i Tresse og langs samme rute som skoletoget.

Kortesjen blir altså ikke slik som noen av oss husker den, med representanter for veldedige foreninger plassert på lasteplan og utstyrt med hov til å legge noen slanter i.

Den gang var bilene sentrale i det som da het borgertoget og som nå heter folketoget.

I fjor var fem veteranbiler og mange russebiler med på sistnevnte, med det til følge at toget ble så langt at det bet seg selv i halen.

I år vil biltoget være i mål i god tid før folketogets avgang, med vel 60 påmeldte foreninger og lag, når alle etteranmeldte regnes med.

Lang tur

Nytt av året er også at vi kan si god tur til noen som virkelig trenger lykkeønskninger. Det gjelder tre karer fra Island, som satser på å ro, uten følgebåt, fra Kristiansand, via Orknøyene, Shetland og Færøyene til Island. Klokken 15.30 vil blant andre ordføreren og Kristiansand Janitsjar kaste glans og toner over flaggbytting i Gjestehavna. Trioen legger av sted sent samme kveld.

Programmet for øvrig byr ikke på store omveltninger, sammenliknet med i fjor og årene før.

FRA I FJOR: I år rekker ikke tulipanene 17. mai. Foto: Lars Hollerud

To av de tre kongene som står i denne byen, skal få krans og gode ord. Det gjelder han som grunnla den, Christian IV, og kong Olav. Kong Haakon må vente til neste år, når han er pakket fram fra gjemsel på Øvre torv. Tilsvarende heder venter sjøfolk, motstandsmenn, krigsfanger og andre som har gjort noe ekstraordinært i forbindelse med flyvning, politikk, dikting, eller anleggelse av naturpark.

Festgudstjenester og festkonserter blir det også, pluss tradisjonsrik feiring på 19 skoler i og rundt byen.

Som seg hør og bør, rundes festen av med tapto, fargesprakende knall og gladjazz.

Har du noen anbefalinger? Del dem med andre i kommentarfeltet under: