VENNESLA: — Vi må stramme inn der vi kan og redusere antall stillinger fra neste skoleår. Vi unngår å måtte si opp ansatte, men to gode pedagoger vi har hatt engasjert som vikarer, vil ikke få anledning til å fortsette, forteller Bertin Tellefsen, skoleleder med ansvar for 283 elever, 32 ansatte lærere og 12 fagarbeidere og assistenter.

Som et resultat av et kutt på fire millioner i Vennesla-skolen fra høsten, er Skarpengland tildelt et mindre timetall. De øvrige sju grunnskolene må også ta sin del.

— Hvilke konsekvenser vil stillingskuttet få på Skarpengland?

Større klasser

— At enkelte klasser blir større enn ønskelig. I enkelte basisfag må vi skjevdele klasser fremfor å fulldele. Vi synes det er drastisk, sier han.

Tellefsen sier nedskjæringene vil gå utover de yngste elevene på den kombinerte barne- og ungdomsskolen.

— Førsteklasse har i år vært delt i to grupper med hver sin pedagog. Når de skal opp i 2. klasse, blir de én stor klasse på 24 elever. Til høsten får vi 26 førsteklassinger, men vi har ikke mulighet til å dele klassen. Det vil bli to voksne i klasserommet, men kun én pedagog. Dessverre, forklarer rektoren.

— Hva legger du i "dessverre"?

- Med tungt hjerte

— Det er viktig å satse på barneskolen. Få inn gode rutiner og ha en stor voksentetthet. Det er med meget tungt hjerte vi må slå sammen klasser, sier rektor Bertin Tellefsen.

— "Alle" er opptatt av tidlig innsats i skolen. Kunne du ikke ha kuttet på ungdomstrinnet i stedet?

— Det ville blitt vanskelig, fordi vi har så mange elever på 9. og 10. trinn, sier han.

Leder av levekårsutvalget i Vennesla, Inger Turid Tonstad (KrF) forstår rektorens frustrasjon.

- Farlig sted å kutte

— Det er selvfølgelig veldig beklagelig og ikke optimalt. Men det skolene i Vennesla nå opplever inn mot et nytt skoleår, er konsekvensen av at det ikke ble en omstrukturering av skolene i fjor høst, sier Tonstad, som understreker at tildelte rammer for den enkelte skole er innenfor tillatte rammer.

Nestleder i utvalget, Tor Søren Drivenes (H), er opptatt av en trygg og god skolehverdag for de yngste barna.

— 1. klassinger er veldig sårbare. Dette handler vel så mye om levekår, som Vennesla har slitt med. Dette er et farlig sted å kutte, og da mener jeg vi bør få en alvorlig, tverrpolitisk diskusjon rundt dette. Vennesla er en kommune som i fjor gikk med 42 millioner i pluss. Vi må bruke penger på fremtiden, og barna er vår fremtid, mener Drivenes.