KRISTIANSAD: — Jeg blir kontaktet av folk fra ekstreme miljøer som vil gi uttrykk for sine holdninger eller diskutere med meg, sier Geir Lippestad til Fædrelandsvennen.

Hans inntrykk er at de som skriver eller ringer tilhører vidt forskjellige miljøer.

— Det jeg ser er at det er mange som deler Breiviks holdninger. Det kan være alt fra tunge, ekstreme miljøer i utlandet til et vorspiel der de ringer og forteller hva de synes om innvandring. Og det kan være alt annet enn hyggelig, sier Lippestad og legger til at han unngår å ta opp noen diskusjon med dem.

Trusselbrev

Geir Lippestad var Anders Behring Breiviks advokat, og deltok onsdag på en konferanse om ekstremisme i Kilden. Der møtte han blant andre Trond Blattmann som leder støttegruppen etter 22. juli.

Også han har opplevd å bli kontaktet av mennesker med høyreekstreme holdninger etter 22. juli.

— Jeg har fått fire trusselbrev fra folk med høyreekstreme holdninger. De spør om hvorfor vi ikke slutter å drive politikk. De har veldig tydelige ekstreme holdninger mot meg og min familie, sier Blattmann, som har anmeldt trusselbrevene.Både Lippestad og Blattmann opplever at det er innvandring og konsekvensene av innvandring de med radikale meninger vil diskutere.

— Det er mye konspirasjonsteorier om hvordan Norge kommer til å bli og om hvordan det burde ha vært. Det er gamle, velkjente holdninger, men de er mer skrudd og konspirasjonsteoriene er mer grunnfestet enn tidligere, sier Blattmann.

Holdninger

Konferansen om ekstremisme dreide seg i stor grad om å forebygge ekstremisme. Tirsdag fortalte leder for PST i Agder, Knut Aurebekk, om hvordan de oppsøkte unge som de vet har planer om å verve seg til jihad (hellig krig).

Geir Lippestad sa i sitt foredrag at han savner en debatt om hvordan holdninger dannes i Norge.

— Etter 22. juli har vi diskutert veldig mye stenging av veier og politiets innsats, men vi har ikke diskutert hvilke holdninger vi har til mennesker som kommer til Norge. Jeg tror vi bare må innse at Norge er ikke er noe bedre enn andre land. Det er like mye rasistiske holdninger her som andre steder, sier Lippestad til Fædrelandsvennen.

Han mener blant annet at debatten om hva som er norsk kultur, er helt meningsløs.— Jeg synes vi heller skal ha en debatt om hva som er grunnleggende norske verdier som demokrati, likestilling og hva det betyr å møte andre mennesker med de verdiene. Om 10-20 år er vi en million flere mennesker i Norge. Det er utforende og vi kan ikke møte dem med å stenge oss inne og tro vi er bedre enn alle andre, sier Lippestad.

Ved frokostbordet

Trond Blattmann oppfordrer foreldre til å begynne med frokostbordet for å unngå at barna utvikler radikale holdninger.

— Jeg pleier å si at om du klarer å overføre dine gode, universelle holdninger til dine barn, så har du på mange måter løst mye av samfunnets utfordringer, sier Blattmann til Fædrelandsvennen.

Geir Lippestad sa i sitt foredrag at skolen må legge større vekt på å lære elevene å oppdage ekstreme budskap.

— Det å kunne se at det som står på enkelte nettsteder er helt høl i huet, må være like viktig som å kunne bygge en god oljeplattform, sa Lippestad i sitt foredrag på Kilden.