Oslo (NTB): Og det er bestemt at skjønnlitterære bøker bare skal ha fastpris det året de blir gitt ut og fram til 30. april året etter. Dette fremgår av den nye bokbransjeavtalen som forleggere og forhandlere er blitt enige om skal gjelde fra 1. mai. Den del av avtalen som trenger unntak fra dagens konkurranselov er partene blitt enige om i samarbeid med moderniseringsminister Morten Meyer (H) og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF).

Da de to statsrådene presenterte bokbransjeavtalen tirsdag, opplyste de at regjeringen er innstilt på å innføre en ny innkjøpsordning for sakprosa. I revidert nasjonalbudsjett for 2005 foreslås det en bevilgning på 7 millioner kroner til denne innkjøpsordningen.

Både Den norske Bokhandlerforening, Den norske Forleggerforening og ikke minst statsrådene Morten A. Meyer (H) og Valgerd Svarstad Haugland (KrF) er fornøyd med at det nå foreligger en ny bokbransjeavtale.

Undervisningsbøker

Storparten av rammeverket for den nye avtalen ble presentert av moderniseringsminister Morten Meyer 17. desember i fjor. Og forslagets ordlyd om undervisningsbøker blir i hovedsak ført videre i den nye avtalen. Det betyr at fastprisordningen for skolebøker og for fagbøker til høyere utdanning opphører etter en overgangsordning. Bøker for videregående skole og til høyere utdanning mister sin fastpris 1. januar 2006, mens fastprisen for bøker til grunnskolen opphører per 30. juni 2006. Bokhandlernes enerett til å selge bøker til videregående skole og grunnskolen går også ut henholdsvis 1. januar 2006 og 30. juni 2006. Partene fornøyde

Under presentasjonen tirsdag la både Meyer og Svarstad Haugland vekt på at ordningen med at alle salgskanaler nå skal kunne gi rabatt på bøker, vil styrke konkurransen og gjennom det spredningen av bøker. Avtalen gir et godt grunnlag for å styrke kulturpolitiske mål gjennom konkurransepolitiske tiltak som kommer forbrukerne til gode, sa Meyer.

Styreleder Egil Giske i Bokhandlerforeningen sier til NTB at innkjøpsordningen er kjempebra, og at bransjen gleder seg til å sette den ut i livet for å vise forbrukerne hvilken bredde det er i bokbransjen.

Bjørn Smith-Simonsen, styreleder i Forleggerforeningen, sier til NTB at det er blitt en avtale så bra som man kunne forvente. Men han er nervøs for at det i tiden som kommer blir et større fokus på pris enn det som er nødvendig, og han mener personlig at bokklubbene er utsatt for en alt for hardhendt behandling i den nye avtalen. (©NTB)