GRIMSTAD: — Vi har sett en utvikling de siste to årene som er svært bekymringsfull, blant annet 12-13-14-åringer med flere sexpartnere, sier sosialsjef Vidar Gabrielsen i Grimstad kommune til Fædrelandsvennens nettavis.

Det var politistasjonssjef Dagfinn Fløystad som først slo alarm overfor politikerne i kultur- og oppvekstutvalget i Grimstad tirsdag kveld. Han var invitert for å gi informasjon om oppvekst- og levekår for ungdom.

— Fjortisene har et sexliv som jeg tror mange foreldre ikke vet om. De debuterer tidlig og har flere partnere, sier Fløystad.

Han er forskrekket over den utviklingen han har sett. Antall sedelighetssaker har økt, og i disse sakene har han sett ting som bekymrer ham.

— Vi vet ikke om dette er representativt for de unge i Grimstad i dag, men hadde jeg hatt døtre med et slik seksualliv, ville jeg vært bekymret, sier den erfarne politistasjonssjefen.

Sosialsjefen bekrefter politimannens inntrykk. Ungdommenes sexdebut skjer stadig tidligere og han sier at barnevernsavdelingen i kommunen har registrert kjønnssykdommer av typen klamydia hos jenter helt nede i 12-13-års alderen.

— Er denne utviklingen bare i et spesielt miljø?

— Nei, dette ser vi i flere forskjellige miljøer. Felles for dem er at de ikke er organisert i fritidsaktiviteter og eksperimenterer med rus. Men de er ikke på skråplanet i den forstand at de er i kriminelt belastede miljøer, sier Gabrielsen.

Han mener barna er i faresonen for å havne på skråplanet, og mener både foreldre, skole og politiet må engasjere seg mer. Sosialetaten holder på med rullering av en plan for barns oppvekstvilkår. I den vil disse forholdene bli tatt opp og bli lagt fram for politikerne mot slutten av året.

— Vi regner med å kunne ha den planen ferdig behandlet i første halvår 2005, sier Gabrielsen.

Politistasjonssjef Fløystad retter en advarende pekefinger mot foreldrene.

— En del foreldre burde ha plikttjeneste som natteravner, så de kunne se hva som foregår. Med jevne mellomrom ser vi fjortiser på byen med rusbrus både i ryggsekken og i hodet, sier Fløystad.

Og tilføyer:

— Mitt hovedanliggende er at enhver utsettelse av debut, enten det gjelder rus eller seksualitet, er av det gode.

Han ønsker ikke å framstå som moralist eller mørkemann, men mener dette er forhold foreldrene og politikerne bør være klar over.