Men salget av DVD-spillere, som for alvor tok av for to år siden, viser at også dette blir en populær julegave. 600.000 slike spillere regner bransjen med å selge i inneværende år.

Salget av TV-apparater med flat skjerm, som også kan henges på veggen, har tatt av den siste tiden. Men fortsatt er slike apparater kostbare og utgjør bare 10 prosent av det totale TV-salget, det vil si ca. 40.000 apparater, opplyser informasjonssjef Erik Andersen i Elektro— og elektronikkbransjen (EE-bransjen) til NTB.

Ny tidsalder

Om du kjøper LCD- eller plasma-TV med flatskjerm av god kvalitet i dag, er det ingen fare for at den går ut på dato om kort tid.

– Den analoge tidsalderen er definitivt forbi, nå er det den digitale som gjelder. Vi er inne i en periode med stadig større bildeoppløsning, og fordelene ved å investere i en avansert og fremtidsrettet skjerm er at bildene vil bli stadig bedre ettersom teknikken utvikles, sier Andersen. Tilknytning til digitalt parabol- eller kabelanlegg gir foreløpig de beste bildene på flatskjerm.

Ifølge Andersen kan flatskjermen også brukes som PC, og det er en egen minnekort-inngang i apparatet som gjør at man kan vise egne bilder på skjermen uten å gå veien om CD eller digitalt kamera.

– På den måten kan man lage sitt eget fotogalleri med favorittbilder i stedet for bare å ha en svart skjerm hengende på veggen når TV-en ikke er i bruk, sier Andersen.

Prisene på LCD- eller plasma-TV med 42 tommers skjerm ligger fra noe under 20.000 og opp til over 100.000 kroner. Men prisene har allerede sunket dramatisk og er fortsatt på vei nedover i takt med det økende salget. Og mens prisene går nedover, går kvaliteten i motsatt retning, viser flere tester av slike apparater.

Omsetning på 22 milliarder

Elektronikkbransjen regner med en samlet omsetning på 22 milliarder kroner i år. Det er 13 prosent mer enn året før, som også var et rekordår for bransjen.

Det er særlig mobiltelefoner, digitale kameraer og datautstyr som for eksempel bærbare PC-er som står for økningen, opplyser Erik Andersen, som tror at særlig telefoner og kameraer kommer til å bli årets julegavehits.

Han forteller at mens nordmenn i gjennomsnitt bytter mobiltelefon hvert annet år, kjøper ungdom i alderen 16 til 23 år ny mobiltelefon hver 9. måned. Langt over halvpartene av telefonene som selges har innebygd kamera.

Også salget av bærbare elektronikkprodukter for nedlasting av musikk, som iPod- og andre Mp3-spillere, har eksplodert, og det blir ikke få ungdommer som finner en slik gave under juletreet i år.