Oslo (NTB-Kristin V. Aanensen): Den registrerte arbeidsledigheten fortsetter å krype nedover. I løpet av august gikk antall helt ledige ned med 1.200 personer, viser statistikk fra Aetat.– Det er svært gledelig å se den markerte reduksjonen i antall registrert ledige personer. Særlig legger jeg merke til at reduksjonen i ledigheten er bredt basert geografisk, yrkesmessig og på tvers av aldersgrupper, sier arbeids— og administrasjonsminister Dagfinn Høybråten (KrF).

Statistikken viser at ved utgangen av august var det registrert 88.100 helt ledige arbeidssøkere ved Aetat. I prosent av arbeidsstyrken er dette det samme som forrige måned, 3,7 prosent.

I tillegg deltok 8.200 personer på ordinære arbeidsmarkedstiltak.

– Augusttallene viser at bedringen på arbeidsmarkedet fortsetter. De siste månedene har ledigheten gått ned for alle yrker, sier arbeidsdirektør Yngvar Åsholt.

Mest i Oslo og Aust-Agder

Særlig sterk nedgang har det vært blant ingeniører og teknikere, sivilingeniører og sivilarkitekter. Også innen industriarbeid har det vært klar nedgang i ledigheten.

For menn avtar ledigheten i alle aldersgrupper. Også for kvinner avtar ledigheten på de fleste alderstrinn, men det har vært en liten økning i ledigheten for de yngste og de eldste kvinnene.

Målt i prosent av arbeidsstyrken var det ved utgangen av august flest ledige menn i alderen 20-24 år (7,3 prosent), og flest ledige kvinner i alderen 25-29 år (6,0 prosent). For både menn og kvinner var det færrest ledige i alderen 50 til 59 år.

Geografisk har ledigheten avtatt mest i Oslo og Aust-Agder den siste måneden. Færrest ledige er det imidlertid i Oppland og Sogn og Fjordane, begge med 2,6 prosent. I motsatt ende ligger Finnmark, hvor 5,7 prosent er helt ledige.

Ulike målinger

Mens Aetats tall viser en nedgang i ledigheten, viste tall fra Statistisk sentralbyrå (AKU-ledigheten) sist fredag at ledigheten er på stedet hvil. Noe av årsaken til dette spriket er at ledigheten måles på to ulike vis. AKU baserer seg på svar fra et representativt utvalg av befolkningen i Norge, mens Aetat teller alle registrerte ledige.

Begge metodene baserer seg imidlertid på de tre hovedkriteriene i internasjonal standarder for definisjon av arbeidsledighet: Man skal være helt uten arbeid, man skal nylig ha forsøkt å få arbeid og man skal være umiddelbart tilgjengelig for arbeid. (©NTB)