KRISTIANSAND : Her er nøkkeltall som viser hvilke enorme utfordringer politikerne har de kommende år hvis de skal sørge for å gi alle som trenger det en verdig eldreomsorg:

Staten sier at kommunene bør ha sykehjemsplasser til 18 prosent av alle over 80 år og omsorgsbolig med døgntilsyn til 12 prosent av alle over 80 år.

I Kristiansand finnes 594 sykehjemsplasser (18,6 prosent) og 57 omsorgsboliger med døgnstilsyn (2,2 prosent). Altså mangler byen nesten 70 omsorgsboliger.

Det blir ikke lett å finne penger til dette, hvis ikke politikerne prioriterer tøft i forhold til andre områder. Fordi:

De neste fire årene må eldeomsorgen i Kristiansand tilføres 35-37 millioner kroner, bare for å opprettholde dagens standard. Årsaken er økningen i antall eldre. Fram mot 2016 er det snakk om opp mot 100 millioner ekstra for å holde tritt med befolkningsutviklingen.

Antall eldre over 90 år vil øke med 65 prosent fram til 2016. Antall eldre mellom 80 og 90 år vil øke med over 20 prosent.

Politikerne har ingenting å gå på i forhold til effektivisering. Eldreomsorgen i Kristiansand er allerede blant landets aller mest effektive. Fordi:

Kristiansand bruker 1000 kroner mindre på omsorg per innbygger enn gjennomsnittet i storbyene.

Samtidig går 63 prosent av bevilgningene i hjemmesykepleien i Kristiansand til direkte møter med de pleietrengende. I Bærum, som bruker mye mer penger, er dette tallet under 50 prosent.

Kristiansand greier å gi tilbud til alle som sykehuset henviser til eldreomsorg, noe som viser at effektiviteten er god. De fleste som mottar sykehjemsplass kommer fra sykehuset. Kristiansand har til dags dato ikke brukt ei krone på såkalte sykehusbøter. Oslo har til sammenlikning brukt store beløp på bøter (betaling til sykehuset) fordi de ikke har greid å gi ta imot eldre fra sykehus.

Pleiefaktoren i Kristiansand er 0,7, som er blant de laveste i Vest-Agder. Pleiefaktor betyr ansatt per pleietrengende. Helse— og sosialdirektør Arild Rekve sier dette er nok til å dekke grunnleggende pleiebehov, men at pleiefaktoren må opp hvis kommunen skal gi bedre kvalitet i forhold til aktivisering og opplevelse.