Oslo (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Norsk Hydro leverte tall litt under investorenes høye forventninger i andre kvartal, og markedet svarte med å sende Hydro-aksjen noe ned da Oslo Børs åpnet tirsdag, og kursen sank totalt med 1,51 prosent fram til børsslutt tirsdag.

Men med et resultat før skatt på 11,2 milliarder kroner, hele 3,2 milliarder bedre enn samme kvartal i fjor, leverte Hydro like fullt et av sine beste kvartalsregnskap noensinne tirsdag.

– Dette er nok et kvartal som blir eksepsjonelt godt resultatmessig som følge av den høye oljeprisen, oppsummerer Hydros generaldirektør Eivind Reiten.

Etter at skatt er betalt til staten, ble resultatet i andre kvartal 3,6 milliarder, en økning fra 2,2 milliarder i andre kvartal i fjor.

«All time high»

Til sammenligning har Norsk Hydro så langt i år et resultat på linje med hele årsresultatet for 2002. – Og den gang tjente vi også gode penger, sier Reiten.

Med en gjennomsnittlig oljepris på nesten 50 dollar fatet, karakteriserer Reiten andre kvartal som «all time high».

– Vi har ikke i noe kvartal tidligere registrert en så høy oljepris, sier Reiten, som regner med svingninger i oljeprisen framover, men ingen radikal nedgang.

– Vi tror svingningene vil holde seg på et høyt nivå ut året, sier Reiten.

Isolert sett hadde Olje— og energidelen av selskapet et driftsresultat på 9,4 milliarder i annet kvartal, mot 7,2 milliarder i andre kvartal 2004. Kutter 1.200

Mens olje- og gassdivisjonen går så det suser, er bildet mer blandet innen Hydro Aluminium. Samlet leverte denne delen et driftsresultat 100 millioner bedre enn i fjor, men bak tallene ligger solide kostnadskutt som følge av fallende aluminiumspriser.

Selskapet varsler samtidig svakere resultater innen metall for resten av året, og Reiten sier Hydro fortsatt vil ha fokus på nedbemanning innen flere deler av virksomheten.

– Hver især er det ikke store kutt, men samlet blir de betydelige, sier Reiten, som anslår at Hydro samlet vil ha kvittet seg med 1.200 årsverk innen Aluminium i løpet av året.

Disse kuttene inkluderer ikke nedleggelsen av to smelteverk i Tyskland, samt den allerede varslede reduksjonen ved verkene i Høyanger og Årdal.

– Når markedene svikter, må vi være raskt ute og tilpasse kostnadene, sier Reiten.

Nye funn

Da Hydro-sjefen la fram tallene tirsdag morgen, la han vekt på at den høye oljeprisen gir selskapet nye muligheter for utvinning av eksisterende felter på norsk sokkel. Hydro har nå oppjustert sine langsiktige prismål for nordsjøolje til 25 dollar fatet.

– Men det er ikke bare de høye oljeprisene som gjør at vi kan forfølge flere prosjekter her, men også den teknologiske utviklingen, sier Reiten.

På feltene Oseberg, Troll og Grane ser Hydro nå langt større muligheter enn de gjorde bare for få år siden, etter at hele organisasjonen har «snudd alle steiner» på norsk sokkel.

Samtidig har Hydro fått gode tilbakemeldinger fra leteboringer i det iranske Anaran-feltet.

– Funnet ser ut til å være svært lovende, sier Reiten, som først helt på tampen av sin presentasjon tirsdag nevnte noe om Hydros utsikter til å få kontrakter i det gedigne Schtokman-feltet på russisk side i Barentshavet.

– Det er ingen ny informasjon om dette. Vi er inne i kampen og jobber tett sammen med Gazprom, sa Reiten.

(©NTB)