Oslo (NTB-Geir Lillesund): – Konsernets resonnement faller sammen. Ledelsen påstår at Norske Skog er tvunget til å ta Unions 1 prosent av den samlede avisproduksjonen ut av det europeiske markedet. Samtidig blir det kjent at Holmen-fabrikken i Sverige planlegger å øke produksjonen med 1,5 prosent. Dette vil jo oppveie Unions frafall fra markedet, sier næringsminister Brende til NTB.

Statsråden hadde torsdag et møte med tillitsvalgte fra arbeidsstokken ved Union og deres rådgivere for at partene skulle bli gjensidig orientert om hvor Union-saken nå står.

I villrede

Begge parter gir inntrykk av at det dukker opp flere og flere uavklarte forhold, og er fornøyd med at det har meldt seg en ny investor – Roar Paulsrud. Men både statsråd Brende og Fellesforbundets tillitsvalgte Jan Grini sier de er i villrede om hvilke planer Norske Skog har for fremtiden

De setter spørsmålstegn ved om konsernet ønsker å investere videre i sine tre papirfabrikker i Norge eller ikke, de ønsker svar på hvorfor Union skal nedlegges – under henvisning til at det produseres for mye avispapir i Europa – når en svensk bedrift skal utvide, og de lurer på om videre investeringer i Follum er nøkkelen til å få bedriftsforsamlingen til å vedta forslaget om å nedlegge Union.

– Alle de uavklarte spørsmålene tilsier at siste ord er ikke sagt om nedleggelsen av Union, og jeg tror at Norske Skog-ledelsen er utsatt for et så stort press at de må bøye unna. Jeg tror også at det blir tøft for bedriftsforsamlingen å godta styrets vedtak når de vet at det er seriøse interessenter som vil legge betydelige midler på bordet for papirfabrikken i Skien, sier Brende til NTB.

Lavprisland

Jan Grini stilte på møtet sammen Magnus Straume og rådgiverne Arve Wang (tidligere direktør ved Hellefoss) og Bjørn Arnestad (tidligere direktør for Union). Grini tror at Norske Skog egentlig ikke har penger til videreinvesteringer i Norge.

– Det er mulig at Follum er nøkkelen for å få bedriftsforsamlingen i Norske Skog over på styrets side, fordi ledelsen ønsker å fremstå som seriøs. Men personlig tror jeg ikke at Norske Skog har penger til å investere i Follum, selv om det foreligger noen løse planer om det, sier Grini..

Han peker på at styreformannen i Norske Skog, tre dager etter at Union ble erklært for uønsket, gikk ut og sa at det egentlig er Follum som går dårlig.

– Dette passer dårlig med at det nå blir sagt at det er Follum man skal satse på, sier Grini.

– Jeg tror at fremtiden blir lavprisland som Sør-Amerika og Asia, og det er jo i tråd med den strategi som styret tidligere har satset på. Heller ikke kan jeg se at det er dokumentert noe annet ut over noen planer for Skogn i forbindelse med bygging av gasskraftverk, sier Grini. Han tror at den neste Norske Skog-bedriften kommer i Pisa, etter at konsernet akkurat har fått ferdigstilt sin nye fabrikk i Kina. (©NTB)