MARNARDAL: — Ja, nå er det vel rett før Tines melkebil kommer hit, ler den spreke trebarnsmoren.

Melken hun pumper seg for blir levert til sykehuset i Kristiansand, og kommer for tidligfødte barn og syke nyfødte over hele Sørlandet til gode.

Det går døgnet rundt for morsmelksgrossisten. Hver 6. time står hun og pumper seg med «melkemaskin». Også om natten må hun opp, da sier kroppen fra at det er tid for å bli kvitt melk. Samtidig skal Elisabeth på tre måneder ha sitt. Men det er mer enn nok til både pumping og veslejenta.

— Ja, jeg kunne pumpet meg enda oftere. Men det går mye tid og krefter til dette, så fire ganger i døgnet holder, smiler hun.

Virus

I tillegg til Elisabeth, har Anette og samboeren Nicolay to barn, Simen André (5) og Ida Marie (2). Også med disse barna hadde hun mer enn nok av melk, men da var hun plaget av virus som gjorde at melken ikke ble godkjent av morsmelkbanken. Denne gangen har hun imidlertid ikke viruset, og kan dermed pumpe ivei.

Hun får 150 kroner for hver liter hun leverer.

— Men jeg gjør dette aldeles ikke for pengene skyld, forsikrer Anette. Det tar nemlig enormt med tid å pumpe seg, ikke minst til sterilisering av utstyret. Selve pumpingen tar rundt et kvarter hver gang, og da får hun ut to desiliter. Det er dermed ikke rare timebetalingen.

— Jeg gjør jo dette fordi jeg har mye melk som kan hjelpe andre barn til en bedre start på livet, sier 28-åringen.

Fryseren Hun viser oss hvordan hun pumper ut morsmelken. Hun forsikrer at det ikke gjør noe vondt, og på et par minutter er halve tåteflaska full. Når hun er ferdig med pumpingen, blir melken helt på små beholdere og lagt i fryseboksen.

Hver 14. dag tar Anette Johannessen hun så turen inn til sykehuset med melken, der den blir kontrollert og så gitt til de små.

Hun kan levere melk til Elisabeth er seks måneder. Ifølge reglene kan hun ikke være morsmelk-leverandør etter det.

Tross tre fødsler er Anette slank, og det er hun sikker på skyldes all melken kroppen gir fra seg. Det ligger mye energi i disse literne.

— Jeg anbefaler alle mødre å gi morsmelk om de har overskudd. Men det er viktig å vite at det krever mye tid og energi, sier Anette Johannessen.