FARSUND: — Det er merkelig at politiet henlegger en sak hvor gjerningsmannen har tilstått vold, sier leder av LLH Frigjøring, Jon Reidar Øyan.

— Vi forholder oss ikke til hva som skjedde i badstua, det synes irrelevant. Men vi reagerer på at politiet henlegger en tilståelsesak på grunnlag av bevisets stilling, sier Øyan til fvn.no.

Han sier videre at LLH har en egen advokat, og at de homofile guttene mer enn gjerne må ta kontakt for å få juridisk bistand.

— Dette er en veldig spesiell sak. Jeg registrerer at homofile utsettes for vold, men ønsker ikke å spekulere så mye i denne enkeltsaken. Vi har imidlertid et voldsprosjekt på trappene, hvor vi skal kartlegge vold overfor homofile som minioritetsgruppe, sier Øyan.

Frykter diskriminering

— Dette hadde ikke skjedd dersom mennene var heterofile, sier LLH-medlem Geir Tangstad Holdal.

— I mine ører høres ikke dette bra ut, mannen har innrømmet å ha slått. Det er en straffbar handling som bør få konsekvenser, mener Tangstad Holdal. I et debattinnlegg på fvn.no skriver han at han har bedt Landsforeningen for Lesbiske og Homofile (LLH) om å se på saken.

— Jeg reagerer på at dette er en mann som har innrømmet å ha gjort noe galt, og at saken så henlegges uten konsekvenser. Og jeg er redd for at det faktum at de to mennene er unge homofile kan ha hatt noe å si for henleggelsen, sier han.

— Jeg har selv bodd på Sørlandet og føler at det ligger noe ovenfra og ned-holdninger i denne saken. Jeg synes ikke at homofile blir tatt like alvorlig i alle miljøer. Jeg kjenner ikke til hvordan det er hos politiet, men for meg er dette en indikasjon på at noe er galt.

— Det er kanskje noe i det som den ene gutten sier, at "kanskje er Torkildsen bedre til å snakke for seg enn oss"?, tror Tangstad Holdal.

Ulike forklaringer Politiadvokat Hellek Rue sier til fvn.no at saken er henlagt på grunn av bevisets stilling.

— De som kan avhøres i saken er avhørt, uten at vi har fått et klart bilde av hva som har skjedd. Partene har gitt ulike versjoner av hendelsesforløpet, og vi er ikke overbevist om hva som faktisk har skjedd, sier Rue.

Torkildsen har innrømmet å ha slått. Hva blir konsekvensene?

— Straffesaken er henlagt og får dermed ingen konsekvenser. I så tilfelle må én av partene påklage henleggelsen til statsadvokaten.

Skjer det ofte at saker henlegges etter en innrømmelse?

— Det kan jeg ikke svare på. Men dersom noen utsettes for en provokasjon, for eksempel en ærekrenkelse, kan det være en formildende omstendighet som fører til straffefritak. Men i dette tilfellet er altså saken henlagt ut fra bevisets stilling, understreker Rue.

Påstand mot påstand Det har ikke lyktes fvn.no å få noen kommentar fra Thales Torkildsen. Til Farsunds Avis sier han imidlertid at han helst hadde sett at politiet hadde henlagt saken som «intet straffbart forhold».

– Det er påstand mot påstand i denne saken. Det er litt ergerlig å måtte forholde seg til at de to unge mennene sier noe annet til politiet enn de har sagt til meg, sier Torkildsen.

Derfor skulle han gjerne sett at saken kom opp for retten. Han sier videre at han aldri hadde slått dersom han ikke hadde blitt kraftig provosert.

De to mennene som har anmeldt Torkildsen, har bestemt seg for å påklage henleggelsen.

– Vi kommer til å kontakte advokat og klage på denne avgjørelsen. Vi finner oss ikke i å bli slått og sparket, og i tillegg bli beskyldt for løgn, sier 25-åringen til Farsunds Avis.