KRISTIANSAND: Det er Handels— og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) som har utarbeidet tallene. Ifølge statistikken vil kunder stjele varer for ni millioner kroner i Vest-Agder i løpet av julemåneden. I Aust-Agder er tallet fem millioner.

— Det er et ekstremt høyt tall. Vi får bare jobbe godt for å redusere det, sier Thomas Leonardsen i vekterselskapet Pegasus.

Han er driftssjef på Sørlandet, og har mye å gjøre i tiden frem til julaften.

— Det er veldig travelt. Vi har mange vektere ute nå, sier han til fvn.no.

Skjulte seg bak barnet

Forrige uke ble to foreldre en del av statistikken. Sammen med et par år gammelt barn i handlevognen ble de tatt på fersken da de stjal fra Coop Obs på Sørlandssenteret.

Mannen gikk bort til en hylle, tok en pakke med hoder til elektriske tannbørster, og i skjul av barnet la han varen i vesken som lå i handlevogna. Det han ikke visste, var at vekterne hadde sett alt med overvåkningskamera.

— Familien ble overvåket av et kamera og en sivil vekter som gikk rundt i butikken. Vi så at de fant seg en plass hvor de var alene. Deretter tok de varen og gjemte den, forteller Leonardsen.

Butikken på Sørlandssenteret har 18 kameraer som kan snus 360 grader.

Stoppet

Tyvene ble stoppet av en sivil vekter da de gikk ut via kassen. Etter at de hadde betalt for noen av varene, ble de tatt med inn på bakrommet for avhør. Butikken vil anmelde forholdet.

Ifølge Leonardsen er det ikke normalt at folk tar med seg barn på nasketur, men han medgir at det har skjedd.

— Vi har hatt flere som har stjålet i lag med barn. Det har også skjedd at de lar barna stjele for seg, sier han.

På landsbasis mener HSH at kunder vil stjele for 252 millioner kroner i desember. Leonardsen tror mange stjeler for å gi bort.

— Det er en viss økning i stjeling fra butikker i forhold til tidligere. Det ligger nok mange stjålne varer under juletrærne, alt fra kosmetikk til dataspill og dvd'er, sier han.