Debatten om bordvers i skolen var bare usaklig støy, slår statsminister Jens Stoltenberg fast.

Det samme gjelder bråket om hvem som er best egnet til å oppdra småbarn – foreldrene eller barnehagene. Uvesentligheter, misforståelser og tøvete, alt sammen.

Tolkninger av ord

— Det var helt unødvendige debatter, smeller det fra Stoltenberg som oppsummerer regjeringens første uker med å ta kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) i et ubetinget forsvar.

— Alle vet at Øystein Djupedal aldri har ment at foreldrene ikke skal ha ansvar for barneoppdragelsen. Punktum finale.

— Og Øystein Djupedal har aldri ment å skape uenighet rundt bordvers. Han har bare vist til at forkynning i skolen er forbudt, noe det har vært helt siden 1969. Så blir det noen tolkninger av ord og mer eller mindre presise uttalelser, sier Stoltenberg.

Helt uforberedt

I motsetning til skattebråket med LO, som Stoltenberg sier han var forberedt på, slo Djupedal-oppslagene ned som bomber.

— Jeg var helt uforberedt på diskusjonen om bordbønn og debatten om foreldreansvar. Det er sånne mediesaker der man skaper uenighet gjennom å skape misforståelser, sier Stoltenberg til NTB.

— Mener du at noen bare har vært ute etter å lage støy?

— Ja. Men mitt liv er altså for kort til at jeg orker å være sint på dem som skaper unødige debatter. Jeg registrerer det bare.

Beregnet støy

Stoltenberg har selv kalt regjeringen historisk. Ikke bare er det første gang Ap regjerer med andre partier, det er også første gang dagens generasjon politikere må forholde seg til en regjering med rent flertall i Stortinget.

Han er ikke overrasket over støyen i og rundt en slik koalisjon. Tvert om. Dessuten plasserer han skattedebatten med LO i en annen bås enn «unødvendig støy»:

— Jeg vil ikke kalle LOs kritikk mot skatteprofilen for støy. Det var ærlig og redelig uenighet. Vi hadde ulike vurderinger, og sånn kommer det til å være. Men dette var en reell uenighet.

Refser

Statsministeren ønsker seg mindre «unødvendig støy» og maner nesten refsende til et høyere saklighetsnivå:

— Her har vi alle et ansvar. Politikere, samfunnsdebattanter og journalister, alle har vi bidratt til disse voldsomme debattene om uvesentligheter. Jeg har også vært med på det. Problemet er at da blir det ikke forskjell på ting. Og da drukner det viktige i det uviktige. For eksempel at vi øker skattene med 2 milliarder istedenfor å gi 3-4 milliarder i skattelette. Men det var det liksom ingen som snakket om. En stor og viktig debatt druknet i bordvers, sier Stoltenberg.

Fornøyd med lønna

Likevel vil ikke Stoltenberg snakke om skatt når NTB spør om skatteskjerpelsene på 2 milliarder i 2007 kommer på inntekt eller kapital.

— Innretningen har vi ikke bestemt oss for, og 2 milliarder er tross alt et begrenset beløp. Det er mange måter å ta det på.

— Mens vi snakker om penger; får du lønn som fortjent?

— Stortingets lønnskommisjon fastsetter min lønn, så det slipper jeg heldigvis å ta stilling til.

— Men er du fornøyd?

— Ja, jeg er fornøyd. Jeg tjener mer enn før.

Borgerlig uklarhet

Fornøyd er regjeringssjefen også med den politiske høsten – all «unødvendig debatt» og SV-demonstrasjoner på Løvebakken til tross.

— Uavhengig av alle småsakene og den reelle uenigheten om skatteprofilen, så gikk budsjettet smertefritt gjennom i Stortinget. Det er jo nærest et paradoks. Det er og vil være debatt rundt regjeringens arbeid, men arbeidet gjennomføres uten forsinkelser eller problemer i Stortinget, sier Stoltenberg.

Derimot er han ikke imponert over opposisjonen:

— Jeg er veldig usikker på hva som blir det borgerlige regjeringsalternativet i 2009. Jeg skjønner at Fremskrittspartiet ønsker borgerlig samling. De vet jo at de aldri vil komme i regjering alene. Men jeg kan ikke skjønne hvordan KrF og Venstre, og store deler av Høyre, kan samarbeide med Frp. Så der har de i alle fall en utfordring, sier Stoltenberg.