KRISTIANSAND: I stedet for å motta erstatning, bestemte Kristiansand tingrett tirsdag at kvinnen må betale om lag 190 000 kroner i saksomkostninger.

Kvinnen, som på et tidspunkt var Årets fotofjes i Norge, gikk rettens vei fordi hun mente tannlegen hadde påført henne en varig nerveskade i venstre kinn. Etter at tannlegen for fire år siden fjernet en av hennes visdomstenner har hun hatt redusert følelse i kinnet.

— Det føles som en maur kryper og stikker i ansiktet fra morgen til kveld. Jeg skulle gjort alt i verden for å slippe dette, sa kvinnen i tingretten i november.

Smerter

Under trekkingen av visdomstanna fikk kvinnen store smerter, og bad tannlegen om å stanse inngrepet. Kvinnens advokat, Wenche Wiblemo, mener at tannlegen da burde henvist 32-åringen til kirurgisk behandling.

Tannlegen, som har trukket om lag tusen visdomstenner i sin karriere, så ikke noe unormalt med inngrepet. Tannen måtte ut, og det var ingenting som tilsa henvisning til kirurg, heter det i hans anføring for retten.

I 2002 fremsatte 32-åringen et erstatningskrav mot tannlegen. Han erkjente ikke ansvar i saken, og kravet gikk deretter videre til tannlegens forsikringsselskap. Selskapet avviste at 32-åringen hadde krav på erstatning ut fra at komplikasjoner kan oppstå under inngrep uten at tannlegen kan holdes ansvarlig.

I retten

Forsikringsklagekontoret mente imidlertid at tannlegen kunne være ansvarlig, og saken havnet i retten.

Kristiansand tingrett kalte inn professor i odontologi Trond Berge som sakkyndig, og legger i dommen stor vekt på hans vurderinger.

Berge mente i retten at risikoen for at en nerveskade skulle oppstå under inngrepet var meget liten, og at invaliditetsgraden for nerveskaden til 32-åringen er mindre enn fem prosent.

— Det er ikke dokumentert at tannlegens behandling ble utført på en faglig uforsvarlig måte, sa han.

Det har ikke lykkes Fædrelandsvennen å få en kommentar fra verken kvinnen eller hennes advokat torsdag.