KRISTIANSAND: – Vi skjerper oppmerksomheten rundt kriminelle litauere fordi vi nå registrerer en økning i aktiviteten fra dem igjen, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

De siste to årene har det vært en markert økning i vinningskriminalitet begått av litauere. Bare i fjor ble over 50 litauere siktet og varetektsfengslet bare på Agder for innbrudd og tyverier. Det er også gjort en rekke større beslag og mange er dømt.

– De har spesialisert seg på innbrudd og tyveri av bilstereoanlegg. Vi antar at det er betydelige mørketall. Derfor følger vi nå ekstra med i hele politidistriktet, sier Pedersen.

I begynnelsen av denne uken ble tre litauere pågrepet i Kristiansand. De ble tatt da de kom for å hente ut en BMW som politiet i fjor beslagla etter tyveriraid.

– Bilen var brukt i forbindelse med kriminelle handlinger. Vi beslagla bilen. Den var ikke frigitt. Det viste seg at bilen de tre litauerne kom i, var stjålet. Det var også flere bilstereoanlegg i bilen, sier Pedersen.

Det viste seg at litauerne stod bak flere tyverier i Rjukan-distriktet i Telemark. De ble varetektsfengslet og sendt til Skien.

Også i Grimstad har det vært flere bilinnbrudd i den siste perioden som etterforskes.

Litauerne som har raidet Sørlandet de to siste årene, har gjort det utenfor de tettest befolkede områdene. I fjor var Vennesla og Birkenes blant områdene som var særlig rammet.

svein.versland@fedrelandsvennen.no