KRISTIANSAND: Søndag for ett år siden var en mor på øvelseskjøring med sin sønn utenfor Kristiansand. Ved Aurebekk gikk det galt, med sønnen bak rattet kolliderte øvelsesbilen kraftig med en møtende personbil.

For å hjelpe den uheldige sønnen og hindre at han fikk plett på rullebladet, ville mor påta seg skylden for hendelsen ved å forklare at det var hun som satt bak rattet da bilene kolliderte.

I øyeblikkets forvirring etter trafikkuhellet prøvde mor å overtale føreren av den andre bilen til å forklare til politiet at det var hun som hadde kjørt.

Da politiet kom til ulykkesstedet forklarte moren at det var hun som hadde kjørt bilen og at det var sønnen som hadde vært passasjer. Men den falske forklaringen bar ikke lenge. Føreren av den andre bilen forklarte det som det var, at det var den unge sønnen som hadde sittet bak rattet da bilene kolliderte.

Morens forsøk på å få den andre bilføreren til å avgi falsk forklaring, lyktes altså ikke.

Også den uheldige sønnen forklarte seg sannferdig da han ble avhørt av politiet på et senere tidspunkt.

Av allmennpreventive hensyn straffes falsk forklaring med ubetinget fengsel. Men Kristiansand tingrett har kommet til at det er formildende omstendigheter som gjør at moren kan dømmes til betinget fengsel i 21 dager. Forsøket på å forlede føreren av den andre bilen til å avgi falsk forklaring skjedde i forvirringen like etter en kraftig kollisjon, og det var da hun selv forklarte seg falskt. Dessuten krevde den andre føreren at moren like etter kollisjonen skulle påta seg skylden for trafikkuhellet som en motytelse.

I tillegg til den betingede fengselsstraffen må moren også betale en bot på 6000 kroner.

terje.andersen@fedrelandsvennen.no