— Vel, det kommer absolutt an på øynene som ser. La meg si det sånn at jeg hørte mer om hvor mye alle andre fikk, enn akkurat det at jeg gjorde det så godt selv. Men et måltid ble det jo, selv om kiloprisen som vanlig blir direkte uanstendig når alle kostnader regnes inn.

— Den leksa har jeg visst hørt før{hellip}

— Og akkurat nå er jeg mer bekymret for disse forbaskede innvandrene.

— Hæ{hellip}..??

— Ja, du vet disse som kommer hit til landet, uten å være bedt, som sprer seg som virus langs hele kysten, formerer seg som kaniner og truer den ekte norske rasen. Helt forkastelig er det.

— Nei, nå står ikke jorda til påske. Jeg trodde jo at du var et liberalt menneske, en som satte pris på fargerike fellesskap, toleranse, mangfold og alt det derre. Og så kommer du med slike utsagn.

— Å, beklager. Jeg ordla meg visst litt klønete. Jeg snakker selvfølgelig om den amerikanske hummeren. Det går rykter om at noen kastet en kasse med levende amerikansk hummer ut i Oslofjorden for noen år siden. Den vokser visst mye fortere enn sin norske artsfrende, og kan være en trussel mot denne norske delikatessen. Vi risikerer å ende opp med teinene fulle av sekunda vare. En slags McHummer, eller noe slikt.

— Så du er blitt en hummerrasist nå, altså?

— Vel, det var dine ord. Jeg bare påpeker nakne fakta, og det at den amerikanske hummeren ikke smaker i nærheten så godt som den norske.

— Jeg står ved mine ord. For hvem har bestemt at den norske hummeren er så mye bedre? Det kan nok være at den smaker annerledes, men bedre{hellip}? Tror mange amerikanere vil være uenige med deg i akkurat det.

— Nei, hør nå her. Det er mange som mener det samme som meg. Eyvind Hellstrøm på Bagatelle, Christen Sveaas, ja, til og med Paul Bocuse mener at det ikke finnes noe bedre enn norsk hummer som har slitt for å bli voksen i det kalde norske farvannet.

— Det at mange mener det samme som flere andre - litt av en gjeng du nevner forresten - betyr jo ikke nødvendigvis at du har rett. Hvem er det egentlig som definerer hva som er god smak? Kanskje den amerikanske hummeren faktisk smaker bedre, men det tør du ikke si fordi du ikke vil legge deg ut med smakspolitiet?

— Gå ut av båten, det er min båt{hellip}..

— Og kanskje du har en egeninteresse i å hevde at den norske hummeren er så mye bedre. Det er ikke alle som har råd til en slik eksklusiv vare, og kanskje du nettopp har lyst til å bli assosiert med den eksklusive gjengen med folk du nettopp ramset opp, og dermed fjerne deg litt fra plebsen. Skal vi ikke bare være glad for at vi får en hummerart som vokser fortere, og som dermed blir tilgjengelig for flere? Men selvfølgelig, det betyr jo at du ikke lenger kan sole deg i glansen av din eksklusivitet.

— Du er helt håpløs. Spis din amerikanske hummer du, og sol deg i glansen av din toleranse. Du kan jo forresten også drikke en svær og klissete amerikansk Chardonnay til hummeren din, det ville være til pass.

— Hørtes greit ut for min del. Hva skal du forresten drikke til den enestående arten du aldri klarer å fange?

— Jeg hadde tenkt å ta det litt rolig i år, må spare litt penger, men nå har du fått meg til å ombestemme meg. Det blir champagne eller hvit burgunder, og så kan jeg i alle fall i et lite øyeblikk føle meg som en del av eliten.