AGDER: Smittekilden er foreløpig ikke kjent.
– Siden de berørte er bosatt i flere fylker er det sannsynlig at personene er smittet gjennom en matvare som er distribuert over store deler av landet, sier seniorrådgiver Liz Ertzeid Ødeskaug i Folkehelseinstituttet.
De smittede personene ble syke fra slutten av august og fram til slutten av september. Disse er i alderen 6 til 66 år.
FHI opplyser at det er for tidlig å si noe om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang.
Salmonella-bakterier smitter i all hovedsak gjennom mat. En infeksjon med bakterien går normalt over av seg selv uten behandling.
Påvist i fem fylker
Foreløpig er det påvist smitte hos sju personer som i tillegg til Agder er bosatt i Vestfold og Telemark, Viken, Oslo og Roland.
De vanligste symptomene ved salmonella-infeksjon er diaré, hodeverk, magesmerte, kvalme og eventuelt feber.
FHI har startet etterforskning av utbruddet i samarbeid med berørte kommuneoverleger, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.
– Mattilsynet innhenter informasjon fra de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier seniorrådgiver Anne Mæland i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Det er mage-tarmbakterien Salmonella Napoli som nå er oppdaget. Denne salmonalle-varianten er sjelden i Europa. Den er påvist i Norge tidligere, men da bare i enkelttilfeller.
Råd for å forebygge
FHI har følgende råd for å unngå smitte:
Gjennomstek eller gjennomkok mat som skal varmebehandles.
God håndhygiene ved toalettbesøk og før matlaging
Unngå kontakt mellom matvarer som skal varmebehandles og for eksempel salat.
Skyll, vask og tørk frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles.
Om du har diaré, unngå å lage mat til andre.
Saken oppdateres