AGDER: Smittekilden er foreløpig ikke kjent.

– Siden de berørte er bosatt i flere fylker er det sannsynlig at personene er smittet gjennom en matvare som er distribuert over store deler av landet, sier seniorrådgiver Liz Ertzeid Ødeskaug i Folkehelseinstituttet.

De smittede personene ble syke fra slutten av august og fram til slutten av september. Disse er i alderen 6 til 66 år.

FHI opplyser at det er for tidlig å si noe om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang.

Salmonella-bakterier smitter i all hovedsak gjennom mat. En infeksjon med bakterien går normalt over av seg selv uten behandling.

Påvist i fem fylker

Foreløpig er det påvist smitte hos sju personer som i tillegg til Agder er bosatt i Vestfold og Telemark, Viken, Oslo og Roland.

De vanligste symptomene ved salmonella-infeksjon er diaré, hodeverk, magesmerte, kvalme og eventuelt feber.

FHI har startet etterforskning av utbruddet i samarbeid med berørte kommuneoverleger, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

– Mattilsynet innhenter informasjon fra de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier seniorrådgiver Anne Mæland i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Det er mage-tarmbakterien Salmonella Napoli som nå er oppdaget. Denne salmonalle-varianten er sjelden i Europa. Den er påvist i Norge tidligere, men da bare i enkelttilfeller.

Råd for å forebygge

FHI har følgende råd for å unngå smitte:

  • Gjennomstek eller gjennomkok mat som skal varmebehandles.

  • God håndhygiene ved toalettbesøk og før matlaging

  • Unngå kontakt mellom matvarer som skal varmebehandles og for eksempel salat.

  • Skyll, vask og tørk frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles.

  • Om du har diaré, unngå å lage mat til andre.

Saken oppdateres