Reaksjoner og debatt

  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her.
  • Vi ber spesielt om en saklig tone og respekt i denne saken.
Mari Horve Reite

Takk til dere som har bidratt med saklige refleksjoner etter frifinnelsen i dag. Vi runder av for debatt i dette studioet, men saken vil selvsagt prege nyhetsdekningen vår videre utover ettermiddagen og kvelden.

Mari Horve Reite

Viggo til Fædrelandsvennen: - Dette har vært mitt livs kamp

– Jeg har båret på en ryggsekk i 21 år og i dag føltes det som om 40 kilo datt av. Dette har vært mitt livs kamp. Å herregud jeg har en deilig følelse nå. Det å gå her i skogen, uten å møte et menneske, sier Viggo Kristiansen.

Les hele saken:

Mari Horve Reite

- Ikke oppklart

- Denne saken er ikke oppklart, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm.

- Det kan vi ikke leve med, sier han videre.

Han sier derfor at saken mot Jan Helge Andersen, som er siktet for drap på Lena Sløgedal Paulsen, burde vært beordret gjenopptatt allerede i dag.

Mari Horve Reite

Justisministeren: - En av de største rettsskandalene

Justisminister Emilie Enger Mehl sier på sin pressekonferanse at hun setter ned et uavhengig utvalg for å granske saken.

- Hvis riksadvokatens avgjørelse blir stående, er det en rettsskandale uten sidestykke i norsk historie, sa Mehl.

Mari Horve Reite

- Vi må få svar på hva de har gjort galt

Advokat Knut Henning Larsen sier i vårt studio at han lar seg imponere, også av politimester Kjerstin Askholts beklagelse som kom akkurat.

- Vi må få svar på hva de har gjort galt. Det må konkretiseres, men at hun ikke gjør det i dag, er fullt forståelig, sier advokat Knut Henning Larsen i studio.

Han mener også at Agder politidistrikt må svare på hva som skal endres for at ikke noe lignende skal skje igjen.

Mari Horve Reite

- Vi må bære en del av ansvaret

Viggo Kristiansen har urettmessig sittet mange år i fengsel, og vi må bære en del av ansvaret for det, sier politimester Kjerstin Askholt i Agder politidistrikt.

Askholt beklager sterkt og tydelig til Viggo Kristiansen og hans familie, og til Stine Sofie Søstrønen og Lena Sløgedal Paulsens familier.

- Jeg beklager sterkt og tydelig, sier Askholt.

Mari Horve Reite

Ordføreren: Han er frifunnet

Ordfører Skisland håper alle forholder seg til at Viggo Kristiansen er frifunnet.

– Vi må forholde oss til dette på en ordentlig måte. Han er frifunnet. Jeg håper alle forholder seg til det. Det er en godt begrunnet frifinnelse. Jeg håper innbyggerne i Kristiansand behandler han som en uskyldig mann, sier Skisland.

Mari Horve Reite

- Unnskyld

Mari Horve Reite

Vi går direkte igjen klokka 15.00, når Agder politidistrikt holder sin pressekonferanse. Deretter følger vi bistandsadvokatenes pressekonferanse klokka 15.30.

Denne saken er så omfattende i sitt omfang at vi allerede nå bør konkludere med at Spesialenheten ikke bør ha noen rolle i etterforskningen. Her har Politiet, på grunn av personlige relasjoner og egen prestisje, aktivt motarbeidet gjenåpning i åresvis. De bør etterforskes, straffeforfølges og holdes økomisk ansvarlig livet ut for erstatningen som Kristiansen nå har krav på. Også de etterlatte etter to drepte småjenter, hvis rettssikkerhet Agder PD nedprioriterte til fordel for sine egne ideer om korpslojalitet, bør få en solid erstatning fordi dette såret nå igjen rives opp.

Joachim Strandberg

Hei. Dette er det riksadvokaten sa om den saken, slik NTB gjengir det:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud sier han forstår at prosessen med gjenåpningen – og beslutningen om å frifinne Viggo Kristiansen – etterlater spørsmål som det ønskes svar på, blant annet av de berørte.

– Når vi får en sak som dette, som treffer rettsstaten så hardt, er det maktpåliggende at vi gjennomgår hele prosessen fullt ut, og snur alle steiner for å finne ut hva som gikk galt, og hvordan vi kan forhindre at noe tilsvarende skjer igjen, sier Maurud.

Han sa at han ikke bør ha ansvaret for en slik gjennomgang.

– Skal en slik gjennomgang oppfattes som troverdig og uavhengig, må den foretas av andre og uavhengig av min eteat, sier riksadvokaten.

– Jeg har derfor vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet og foreslått at de nedsetter et uavhengig undersøkelsesutvalg.

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Skisland i studio

Ordfører Jan Oddvar Skisland blir neste gjest i vårt studio. Han står sammen med Fædrelandsvennens Frank Mersland og Eivind Ljøstad. Foto: Mari Horve Reite

Ordfører Jan Oddvar Skisland er på vei inn i studio her.

- Ingen ville høre

Ingen ville høre på hva vi sa. I årevis.

Hvorfor ikke?

Eivind Pedersen
Mari Horve Reite

Viggo i august: - Evig takknemlig for familien

Dette sa Viggo Kristiansen i august, da kollega Espen Sand intervjuet ham om saken.

– Ingen penger i verden kan gjøre opp for 21 år i fengsel og den smerte denne saken har påført meg og min familie. Jeg er evig takknemlig for at familien har vært villig til å til å stille opp for meg slik de har gjort i alle år, sa Kristiansen til Fædrelandsvennen.

- Samrøre

Forventer en kraftig unnskyldning til Viggo Kristiansen - og hele Norge for FVN`s samrøre med påtalemyndigheten i denne saken

Vidar Hagen

- Kloke og riktige ord

Dette er en tragedie, så vi har ikke tenkt å feire selv om dette gikk vår vei, sier Svein Kristiansen. Kloke og riktige ord fra Viggos far. Jeg ser folk gratulerer Viggo, og det har han sikkert fortjent. Men det er altfor mange ofre i denne saken ut over selvsagt de to pikene som ble frarøvet livet.

Knut Erik Severinsen

- Beklagelse

Jeg forventer at journalister og redaktører i Fædrelandsvennen som har vært skråsikre i sine uttalelsers kommer med personlig beklagelse til Kristiansen og hans familie. Dekningen deres har vært fullstendig ukritisk og er svært kritikkverdig.

Hans Olavsen

Hei. Eivind Ljøstad er nå opptatt i studio, der han snakker om dette nå, og sier blant annet at han ønsker at vi hadde gått inn i saken tidligere.

- Vi gjorde ikke dette i FVN, og det gjorde heller ingen andre. Selvransakelsen har pågått en god stund, den blir selvsagt forsterket i dag. Jeg mener fortsatt at dette først og fremst er en politi- og rettsskandale. Det er ikke var skyld at Viggo Kristiansen ble dømt, men vi i pressen har heller ikke vært gode nok, sier han.

Mari Horve Reite, debattredaktør
Mari Horve Reite

- Var en mønstersak

- Baneheiasaken var en mønstersak for politiet. Nå ligger de med brukket rygg, sier advokat Knut Henning Larsen i vårt studio.

Sjefredaktør Eivind Ljøstad sier man nå sitter med et inntrykk av at politiet har lagt til det som passer og tatt bort det som ikke passer fra etterforskningen.

- Helt riktig

Dette er helt riktig.

Og de fleste har vist at dette har vært helt riktig i lang tid.

Jeg føler og at gjennopptakelseskommisjonen ikke kan bestå slik det gjør i dag. Det at forsvarere osv må ty til utenlandske selskaper for dna analyser for å få noen til å høre. er helt på tryne.

en av de absolutt største rettsskandalene som noen gang har skjedd i Norge!!

Tom Jørgensen
Mari Horve Reite

- Hvorfor har det tatt 22 år?

- Det er et betimelig og godt spørsmål, og nå er det lett å si at man kunne ønske det var gjort for lenge siden. Men dette er noe som vil bli en del av en fullstendig gransking, sier riksadvokat Maurud.

Mari Horve Reite

- Nesten ingen kan forestille seg hvordan det har vært

- Nesten ingen kan forestille seg hvordan det har vært å være Viggo Kristiansen i alle disse årene, sier Jørn Maurud til Fædrelandsvennen.