SØGNE/SKIEN: En 23 år gammel polsk statsborger, som har vært etterlyst av politiet i lenger tid, ble søndag pågrepet på København lufthavn Kastrup.

Mannen er sammen med en tidligere pågrepet 27-åring siktet for ranet av bonde Helge Pettersen i Søgne.

— Siktelsen er lik for de to som er pågrepet. De har begge vært etterlyst en god stund, sier politibetjent Terje Stubb Olsen ved Telemark politidistrikt til fvn.no.

Ranet smykker

Det er samarbeidsprosjektet «Grenseløs», som går på tvers av flere politidistrikt, som har overtatt ansvaret for etterforskningen av ranet. Årsaken er at de to siktede også knyttes et ran og et ransforsøk i Skien, samt ranet av Holms kafé i Vestfold.

Helge Pettersen ble ranet i sitt hjem på Tofteland gård i Søgne søndag 4. april i år. Han var alene hjemme da to maskerte personer utstyrt med kniv og et håndvåpen, ranet til seg smykker til en verdi av mellom 50.000 og 100.000 kroner, pluss mellom 5.000 og 7.000 kroner i kontanter.

Forlot landet

Da ranet var gjennomført kjørte ranerne kniven i dekkene på bilen til Pettersen, og på en firehjuling som stod parkert på utsiden.

Ifølge politiet forlot polakkene landet kort tid etter. 27-åringen ble pågrepet i Tyskland november, og vil sammen med 23-åringen bli utlevert til Norge og framstilt for varetektsfengsling. Ifølge Telemarksavisa vil dette trolig ikke skje før over nyttår.

Passkontroll

— 23-åringen ble pågrepet på Kastrup i forbindelse med Schengen-kontroll. Han vil bli begjært utlevert, sier Stubb Olsen.

Politiet i Søgne etterforsket først saken, før samarbeidsprosjektet overtok. Lensmann Terje Pedersen var ikke klar over pågripelsen da fvn.no kontaktet ham onsdag.

— Vi har overlatt saken til «Grenseløs», i og med at de har andre saker på dem. Men da får vi nok en avklaring snart på om de blir dømt eller ikke, sier Pedersen til fvn.no.