MARNARDAL: Elgkalven ble funnet ved Tisland, mellom Konsmo og Laudal, forrige uke.

— Vi kan ikke si sikkert at elgkalven er drept av ulv, men vi antar det. Vi har funnet spor i snøen som vi mener stammer fra ulv, sier Kristian Eiken Olsen, fungerende rovviltansvarlig hos Statens naturoppsyn i Agder og Rogaland, til fvn.no.

Lisensjakt

Fra 15. november ble det åpnet for lisensjakt på ulv på store deler av Sørlandet. Så langt har 785 sørlendinger registrert seg for ulvejakt, men hittil har ulven unngått dem.

Statens naturoppsyn kjenner heller ikke til at det er sett spor eller gjort andre funn den siste uken.

— Elgkalven må ha blitt drept søndag eller mandag i forrige uke. Den var bunnfrossen, sier Eiken Olsen.

Det var turgåere som fant kadaveret. Rovviltkontakt Arne Bjørgum undersøkte deretter elgkalven, som lå om lag hundre meter fra bilvei.

Spor tydet på kamp

— Elgkalven hadde hull i nasepartiet, og var revet ut i buken. Den var påspist litt. Det var en del blodspor rundt elgen, og sporene tydet på kamp. Jeg er nokså sikker på at det er ulv som har drept elgkalven, sier Bjørgum til fvn.no.

Hvor ulven befinner seg nå, tør ikke rovviltansvarlig Kristian Eiken Olsen si noe om. Han kan heller ikke si om flere ulver befinner seg i landsdelen.

— Vi utelukker ikke at det har vært flere ulver her nede, men vi kan heller ikke si at vi vet det er flere her nå. Hvis det er mer enn én, er det ingenting som tyder på at de har operert sammen. I så fall er det to enslige ulver, sier Eiken Olsen, som medgir at ulvens ferd er vanskeligere å følge når det ikke er beitedyr ute.

Uvanlig lenge

— Vi er avhengig av godt snødekke for å finne spor, og vi er avhengig av å følge sporene et stykke for å kunne fastslå at det er ulv. Flere ganger har vi rykket ut til steder hvor sporene har vist seg å stamme fra løshunder, sier han.

Ulven har trolig oppholdt seg på Sørlandet siden 10. juli. Det er uvanlig lenge, ifølge Eiken Olsen.

— Det er blitt gjort regelmessige observasjoner siden 10. juli. Ulven har stort sett holdt seg på grensa mellom Vest- og Aust-Agder relativt lenge, sier han.