KRISTIANSAND: Mellom 15 og 20 ungdommer er det nå knyttet bekymring til i Kristiansand.

– Vi kan ikke si noe om omfanget; det er ikke kartlagt. Men det er mye som tyder på at dette øker i omfang. Bare i høst har vi fått bekymringsmelding om mellom 15 og 20 forskjellige ungdommer. Dette er ungdom som vi har kontakt med og iverksatt tiltak for, sier Irene Sande, oppfølgingskurator i Sofot (Sosiale og forebyggende tjenester) i Kristiansand kommune.

Hun leder en ny tverrfaglig tiltaksgruppe nedsatt av kommunen, som utelukkende arbeider med denne problematikken. Gruppen består av representanter fra barnevernet, politiet, skole, Senter mot seksuelle overgrep, Abup (Avdeling for barn og unges psykiske helse) ved Sørlandet sykehus og fagpersonell fra Kristiansand kommune. Deres oppgave er å utrede tiltak for de utsatte ungdommene, men også å komme fram til mer generelle forebyggende tiltak.

Også gutter

– Dette er en svært alvorlig og bekymringsfull utvikling. Vi har vært klar over problematikken en stund, men som sagt aldri fått så mange bekymringsmeldinger, sier Sande.

Ifølge henne er det både jenter og gutter som bytter sex mot varer og tjenester. Det er ingen spesiell etnisitet som går igjen, og alle de registrerte tilfellene gjelder ungdommer fra 14 til 17 år.

Ungdommene utfører seksuelle handlinger og tjenester, hovedsakelig i bytte mot sigaretter, merkeklær, mobiltelefoner og kontantkort.

Starter på nett

– Vi definerer ikke dette som prostitusjon. Disse ungdommene er ikke prostituerte, men vi mener at de blir lurt og lokket til å utføre sex mot en eller annen form for betaling, sier Sande.

I alle de registrerte tilfellene er kjøperne voksne menn. Ofte har barna først oppnådd kontakt med dem på ulike nettsamfunn og sosiale medier. Først opparbeides en viss tillit, så blir samtalen mer og mer utfordrende, og etter hvert kommer forslagene om sex og bytte på banen.

– Jeg vet at flere av de ungdommene vi jobber med nå har truffet misbrukeren på internett, men det gjelder ikke alle, sier Sande.

Voksne menn

Blant ungdommene gruppen jobber med er det for noen allerede etablert tiltak. De resterende ungdommene arbeides det med å få etablert tiltak for. Denne oppfølgingen gjøres av helsesøster, Abup og barneverstjeneste. De fleste bekymringsmeldingene i høst kom fra skoler i Kristiansand. Det er trolig ikke bare snakk om barn og unge fra belastede miljøer.

– Erfaringsmessig kommer disse ungdommene fra forskjellige miljøer, sier Sande.

Hun ber alle foreldre være årvåkne og oppmerksomme på barna sine.

– Hvis barnet plutselig kommer hjem med dyre merkeklær eller mobiltelefoner, som man selv ikke har betalt, bør det ringe noen alarmklokker. Vær generelt oppmerksom og reager hvis noe er uvanlig. Snakk med barnet ditt, sier hun.

Sande mener også foreldre bør følge med på hva barna gjør på internett og minner om Røde Kors sine nettvettregler.