VENNESLA/KRISTIANSAND: Traséen som nå er valgt, er en helt ny trasé fra Ålefjærfjorden til Stølen, som Statnett falt ned på etter innspill i høringsrunden.

— Dette alternativet kom frem i løpet av høringsrunden, gjennom samtaler med kommune og andre berørte parter. Det er en trasé som vi mener er bedre enn Otra-alternativet, sier Gunnar Romsaas, kommunikasjonsrådgiver i Statnett.

Statnett har tidligere pekt på Otra som det mest sannsynlige ilandføringsstedet for kabelen, som skal ende opp ved Kristiansand transformatorstasjon på Stølen. Også Ålefjærfjorden har vært pekt på som et mulig alternativ, men da med ilandføring lengst inne i fjorden, pluss luftledning i 17 kilometer fram til Stølen. Innspillene var mange i høringsrunden, og reaksjonene var sterke, både i forhold til luftledning og frykt for laksens levekår i Otra.

— Nå får vi ikke luftledning overhodet. Kabelen vil bli gravd ned i eksisterende grusveier, eller lagt i mikrotunneler som vi vil bore. Det er først og fremst hensynet til driftssikkerhet som gjør at vi velger denne løsningen. Men også hensynet til miljøet har spilt inn, sier Romsaas.

Statnett og danske Energinet.dk spleiser på den nye superkabelen fra Danmark til Norge, som vil øke overføringskapasiteten med 60 prosent mellom de to landene. Skagerrak 4 har en kostnad på tre milliarder kroner, og i går ble konsesjonssøknaden sendt NVE. Statnett håper å ha kabelen ferdig til 2014, men det avhenger av søknadsprosessen i NVE.

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) i Vennesla er blant dem som har vært skeptiske til Otra-alternativet, av hensyn til laksen.

— Kabel i bakken høres jo besnærende ut, men jeg har ikke satt meg inn i det som ligger i konsesjonssøknaden. At Otra-alternativet er skrinlagt, gjør ingenting, sier Bransdal.