OSLO: I Stortingets muntlige spørretime onsdag ble landbruksministeren spurt om Norge vil foreta seg noe med den norske boplikten etter en EU-dom mot den danske ordningen. Stortingsrepresentant Kåre Fostervold (Frp) påpekte at den danske bopliktordningen er vurdert til å være i strid med EØS-avtalen og andre internasjonale avtaler, og mener det bør få konsekvenser for den norske boplikten.

– Stortinget vil få seg forelagt disse vurderingene når vi har gått grundig gjennom dommen fra EU-domstolen. Det er åpenbart at det er ulikheter mellom den danske og den norske boplikten, og det er ingen automatikk i at det som har skjedd i Danmark er direkte overførbart til Norge, sa landbruksministeren.

Han mener det er veldig mange gode grunner til fortsatt boplikt i Norge, men erkjenner at det skorter på forskning om dette. På spørsmål fra Øyvind Korsberg (Frp) sa han seg enig i at det kan være behov for en evaluering.

– Veldig lite er gjort av forskning, og det er mye argumentasjon opp mot det lille som er gjort. Det er ingen dum idé å utføre mer forskning, men jeg mener vi har mange gode eksempler på at boplikten fungerer, sa han.