AGDER: Antallet myke trafikkanter som blir skadet i trafikken har gått kraftig opp den siste tiden. Trygg Trafikk mener årsaken ligger i at veinettet ikke er sikkert nok.

I forkant av fylkesrådene i både Vest— og Aust-Agder la i går Liv Skare Falkum i Trygg Trafikk frem tre krav under fellesmøtet på Rosfjord, skriver Farsunds Avis torsdag.

For dårlige gang- og sykkelstier

– Det er viktig at vi gjør politikerne oppmerksomme på at situasjonen for fotgjengere og syklister er et forsømt område innen trafikksikkerhetsarbeidet. Fordi gang- og sykkelveinettet ikke er godt nok utbygd rundt om i landet, blir veldig mange barn som skal til skolen fraktet i bil. Nå må det satses mer på tiltak for de myke trafikantene, sier Falkum.

De tre kravene hun la frem er som følger:

" En tryggere skolevei og trygt nærmiljø, der alle barn innenfor en sone på fire kilometer fra skolen skal kunne ferdes trygt på sykkel- og gangsti.

" 30 kilometers fartsgrenser i byer og boligområder.

" Bedre tilrettelegging for sykling i byene.

Politikerne enige

Trygg Trafikk mener dette kan være et viktig grep i forbindelse med gjennomføringen av nullvisjonsprosjektet. Og fylkesordføreren er enig.

— Nullvisjonsprosjektet med Ivar Damman i spissen har gjort en meget god jobb. Dessverre viser ulykkesstatistikken at flere myke trafikanter blir skadet eller mister livet, noe som viser at vi har mange oppgaver vi må få løst, sier fylkesordfører Thore Westermoen.