AGDER: Ett år før stortingsvalget har Frp grunn til å glede seg i sør. Partiet befester stillingen som landsdelens klart største. Men det er interessante forskjeller mellom de to Agder-fylkene.

Grovt sagt står Frp sterkere jo lenger vest man kommer. Fra 25 prosent i de østlige og sentrale delene av Aust-Agder til over 40 prosent i regionen fra Mandal og vestover. Her er Frp like store som Ap, KrF og Høyre til sammen.

Kvinner

Den store utfordringen for Frp er oppslutningen blant kvinner. I Aust-Agder sier 35 prosent av mennene at de vil stemme på Siv Jensens parti, mens bare 19 prosent av kvinnene sier det samme. I Vest-Agder er oppslutningen 41 prosent blant menn mot 27 prosent blant kvinnene.

Det andre partiet med en sterk kjønnsmessig slagside er KrF, men med motsatt fortegn. I Vest-Agder er det bare 12 prosent av mennene som sier de vil stemme KrF, mens hele 26 prosent av kvinnene sier det samme. Totalt sett ligger KrF på en respektabel andreplass i Vest-Agder med 19 prosents oppslutning, knapt foran Ap og Høyre.

Hvis denne målingen var valg, ville Frp forsvart sine to stortingsplasser fra Vest-Agder med glans. Også KrF, Ap og Høyre ville beholdt det mandatet hvert av partiene har.

Jevnere i Aust

I Aust-Agder er løpet langt jevnere. Var denne målingen stortingsvalg, ville Høyre erobre andremandatet til Ap. Det ville i så fall betydd stortingsplass for nominasjonsfavoritten Svein Harberg. Men det er små marginer. Hvis Høyre faller noen få prosentpoeng, og Frp eller Ap øker tilsvarende, kan et av de to sistnevnte partiene ta Høyres mandat og få inn to på Stortinget. Derfor blir det spennende å følge kampen om andreplassen på stortingslista til de to partiene.

KrF i Aust-Agder ser ut til å måtte satse på fortsatt utjevningsmandat. Det samme må Venstre i Vest-Agder. Også for SV og Sp er denne målingen lite lystelig lesning.