STUDSTRUP: — Det var en veldig fin tur, men til tider litt vel spennende med alle de store båtene som var ute i farvannet, sier Steen Carstens, til fvn.no.

Styremedlem i Kristiansand kiteklubb, Tallak Tveide, er imponert over dansken.

— Det er en sprek bragd. En slik tur er et skikkelig slit, sier Tveide.

18 knop

Carstens la ut fra Kristiansand klokken 13.45, og var fremme i Hanstholm klokken 17.15. Dermed ble de 114 kilometerne tilbakelagt på pene tre timer og førtifem minutter. Til sammenligning bruker Fjord Cat, som ifølge Fjordlines hjemmeside yter om lag 39 000 hestekrefter, to timer på den samme turen.

— Jeg hadde en snittfart på 18 knop, noe som er ganske pent. Det hadde gått enda fortere hadde vinden vært optimal hele tiden, men på de siste kilometerne løyet vinden ganske mye, sier Carstens.

Vinden over Skagerrak var på mellom seks og ti sekundmeter øst/nordøst, og bølgehøyden var på om lag halvannen meter.

Nervøs

Seks sjømil fra Hanstholm ble Carstens innhentet av danskeferja Fjord Cat fra rederiet Fjordline. De passerte ham så tett at han nærmest kunne vinke til kapteinen.

— Før vi la ut fra Kristiansand var vi om bord på Fjord Cat og hilste på kapteinen, og fortalte om turen vår. Han lovet at han skulle ha øynene oppe på vei over, forteller Carstens.

Selv om kapteinen på danskeferja hadde fått beskjed om at Carstens kom til å være ute i farvannet på et lite surfebrett, var dansken nervøs da ferja nærmet seg.

— Jeg så den 300 meter bak meg. Da hadde den stø kurs mot meg. Jeg var ganske nervøs, men den passerte meg heldigvis på trygg avstand, sier han.

Kite-basillen

Steen Carstens bodde i Kristiansand i 1999 da han ble bitt av kitebasillen. Det var også i Kristiansand at han traff sin kone, Trine Ropstad Carstens. Hun kommer opprinnelig fra Kristiansand, men bor nå med sin mann i Århus. Steen har kitet over lengre distanser enn gårsdagens før, men dette var første der han var såpass langt ute på åpent hav.

— På grunn av min personlige sikkerhet hadde jeg med meg en følgebåt med to kamerater om bord, forklarer Carstens.

Verdensrekord i 2000

Tallak Tveide i Kristiansand kiteklubb kjenner ikke til noen andre som har kitet samme tur som Carstens.

— Men i 2000 satte Flash Austin verdensrekord da han brukte 5 timer og 25 minutter på å kite fra Kristiansand til Hirtshals. På det raskeste var Flash da oppe i 27 knop, opplyser Tveide.

To nordmenn var i 2000 med på turen sammen med Flash Austin. Arnulf Refsnes måtte bryte like før de kom til Danmark, mens Christian Nerdrum ga seg etter omtrent en time.

— Å gjennomføre en slik tur krever nøye planlegging, og man må ha guts for å gjøre det, sier Refsnes til fvn.no.