KRISTIANSAND: — Nå orker vi snart ikke mer. Vi er et politikorps med godt humør og vi gjør så godt vi kan, men vi blir fryktelig slitne, sier tillitsvalgt ved operasjonssentralen, Asbjørn Enoksen.

Massiv overtidsbruk

I løpet av flere reportasjer den siste tiden har Fædrelandsvennen skrevet om politifolk som nekter å jobbe overtid. Overtidsnekten i Agder politidistrikt føyer seg inn blant misnøyen som kommer til overflaten blant politifolk i hele landet, som mener de får for dårlig betalt for å ofre fritida på risikofylt arbeid. Politiet benekter at det pågår noen organisert aksjon, men at det som skjer er en konsekvens av at mange er slitne.

Raser etter lav helgebemanning

I sommer ville det ikke gått rundt ved operasjonssentralen i Agder hvis vaktlistene ikke ble dekket opp ved hjelp av utstrakt overtidsbruk.

Hele 70 vaktsett på 56 dager ble dekket opp med overtid. Det vil si mer enn ett vaktsett om dagen. På operasjonssentralen deles døgnet inn i tre vaktsett. Antall personer på jobb kan variere gjennom døgnet.

En av hovedårsakene til overtidsbruken har vært flere langtidssykemeldinger.

— Det har vært et overtidsjag som vi ikke orker lenger. Det går en stund, men ikke i lengden. Sommeren er samtidig den tiden på året hvor man ønsker å samle krefter og koble av fra jobb, sier Enoksen.

Les også:

Uten politi i halve Vest-Agder

— Politidekningen er forsvarlig

Storberget tilbakeviser tall om lite politi

Operasjonsleder Bård Austad bekrefter at overtidsbruken var utstrakt. Austad er også fungerende stabssjef ved Kristiansand politistasjon i Svein Vasbys fravær.

— Jeg vil ikke kommentere konkrete tall, men det er riktig at vi måtte jobbe mye overtid. Årsakene til det er mange, og en av dem er ferieordningen vi anvender. Vi fikk også flere langtidssykemeldinger. Generelt strekker vi oss langt i et allerede anstrengt bilde. Til sammen førte dette til at vi jobbet mer overtid enn ønskelig, sier Austad.

- Faretruende lav bemanning

Fædrelandsvennen har også snakket med kilder i politiet som forteller at bemanningen til helgen kan bli faretruende lav ved operasjonssentralen.

Enkelte mener det kan nærme seg tilstander som i Romerike politidistrikt hvor operasjonssentralen forrige helg ble stengt fordi det ikke var folk på jobb. Det var kun én tjenestemann som mottok nødmeldinger.

Politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, vedgår at situasjonen er utfordrende, men er trygg på at bemanningsproblemene blir løst på en forsvarlig måte.

— Bemanningen til helga vil være forsvarlig, både ved operasjonssentralen og ellers. Vi ser hele politidistriktet under ett, og det er et tett samarbeid mellom operasjonssentralen og de ulike driftsenhetene for å sikre at bemanningen er tilstrekkelig, sier politimester Kirsten Lindeberg til fvn.no.

— Når er bemanningen uforsvarlig?

- Bemanningen blir uforsvarlig idet vi ikke er i stand til å håndtere oppdrag som gjelder liv og helse.

Lindeberg får støtte av Austad, som mener den pågående overtidsnekten ikke vil kunne føre til noen bemanningskrise ved operasjonssentralen, til tross for at store deler av vaktplanen fylles ved bruk av overtid.

— Vi plikter å holde hjula i gang, og skulle det komme sand i hjula så vil det være i det operative vi vil anstrenge oss mest. Det er langt igjen til situasjonen er uforsvarlig, og vi har flere muligheter hvis det skulle knipe. Det er mange, både blant pensjonerte politifolk og politifolk andre steder i systemet som er kapable til å sitte ved operasjonssentralen, sier han.

Uten kompetanse

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, kan det i verste fall bli aktuelt å omdisponere vanlige tjenestemenn for å bemanne operasjonssentralen. Dette mener flere politifolk er uforsvarlig ettersom operasjonslederne benytter tekniske innretninger som krever spisskompetanse.

— Det har ikke vært noe alternativ til nå, og det skal mye til for at så skjer. Det er uansett ikke uvanlig at tjenestemenn uten erfaring jobber ved operasjonssentralen, men det skjer side om side med politifolk som har den nødvendige kompetanse, sier Austad.

Fædrelandsvennen har snakket med politifolk tilknyttet operasjonssentralen som forteller at operatører stadig oftere må avvise folk på grunn av manglende kapasitet.

- Det verste med jobben er alle menneskene du må avvise fordi det ikke er patruljer å sende. Det er mange oppdrag vi gjerne skulle sendt politifolk på, men som vi ikke har muligheten til å ta. Da er det operasjonslederne som får kjeft. Som politimann ligger det i blodet at man gjerne vil hjelpe, da er det leit når man ikke kan, sier vedkommende.

— På litt enklere politioppdrag må politiet for tiden prioritere strengere enn vanlig, og responstiden vår kan bli noe lengre, vedgår Lindeberg.

Ukultur i politiet

Bård Austad mener den omfattende bruken av overtid ikke kan lastes arbeidsgiver alene.

— Det er ikke arbeidsgivers skyld, men det er arbeidsgivers ansvar. Politifolk er engasjerte mennesker, og har nok solgt fritida si i for stor grad. Det har vært en form for ukultur fra flere hold, og i lengden sliter det på de ansatte.

Lindeberg er enig i at politiet i stor grad er avhengig av overtidsarbeid.

— Vi har et politikorps som svært gjerne tar en ekstrainnsats, og den stå på-viljen setter vi stor pris på. Vi har nå en situasjon der ansatte verner mer om fritida si enn før, og når viljen til overtidsjobbing ikke er til stede, blir vi mer sårbare, sier Lindeberg.

- Jeg har stor forståelse for at de ansatte nå retter søkelyset mot sine arbeidsforhold ved å jobbe mindre overtid, så lenge de gjør det innenfor gjeldende avtaleverk, sier hun.

— Gjør de det nå?

— Ja.

— Synes du politiets rammevilkår er utviklet i tråd med samfunnsutviklingen generelt?

— Det foreligger en rapportutarbeidet av Politidirektoratet, som klart konkluderermed atpolitiet ikke har tilstrekkelig bemanning til å løse de oppgaver vi blir pålagt. Vi burde hatt flere ansatte, både når det gjelder politifolk, jurister og sivile stillinger.