Justisminister Knut Storberget holder pressekonferanse i dag klokka 12.30 om hijabsaken.

Mens Ap-eliten i regjeringsapparatet var positivt innstilt til å tillate hijab i politiet, møtte de en mur av motstand på grasrota i sitt eget parti.

– Folket er imot, partiet er imot, og veldig mange i Ap på Stortinget er imot. Jeg syns håndteringen av dette er dårlig. De har lite kontakt med organisasjonen som de er en del av, sier fylkesleder i Vest-Agder Ap, Trond Henry Blattmann, til VG.

Mange motstandere

I lengre tid har sterke krefter i Ap jobbet mot sin egen justisminister. De kritiserer ham for ikke å ha lyttet til grasrota i partiet, og mener at det kunne forhindret fadesen. Lederen av det mektige partilaget, Oslo Ap, Jan Bøhler, bekrefter at han var tidlig ute med å markere sin motstand internt.

– Oslo Ap har gitt klare signaler om saken fra første stund, og om at den ikke bør trekke ut i langdrag, skriver Bøhler i en tekstmelding til avisen.

Senest onsdag ga den rødgrønne justisfraksjonen Justisdepartementet klar beskjed om at Storberget måtte stoppe hijab-debatten snarest. Etter det VG erfarer var flere av Aps medlemmer i fraksjonen mot å innføre hijab som en del av politiuniformen fra første stund. Fraksjonen ble imidlertid tvunget til å snu, og slutte lojalt opp, etter at regjeringen behandlet saken i januar. Da hadde Storberget og de rødgrønne partienes justispolitikere debattert hijab i politiet gjennom hele høsten.

– Mitt ansvar

Torsdag avbrøt Storberget vinterferien på hytta for å returnere til Oslo, og trolig forberede retrett i saken. NRK meldte onsdag at Storberget ikke skal ha visst om vedtaket, og at det var statssekretær Astri Aas Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik som sto bak det omstridte hijab-vedtaket Justisdepartementet meldte om 4. februar. Det ønsker ikke Storberget å kommentere.

– Jeg kommenterer ikke den interne saksprosessen Men jeg er statsråd, og det er mitt ansvar uansett. Sånn er det i politikken, sa Storberget til VG sent torsdag kveld.

– Ikke gått bak ryggen på Storberget

Kilder Dagbladet har snakket, som har sittet sentralt i prosessen, avviser på det mest bestemte at Aas Hansen og Tajik har gått bak ryggen på justisministeren og på egen hånd trumfet gjennom hijab-saken.

Storberget skal internt i departementet ha vært helt klar på at han støttet forslaget om at hijab skulle tillates brukt ved siden av den ordinære politiuniformen, ifølge avisen.

Dagbladets kilder utelukker imidlertid ikke at justisministeren ikke var klar over hvilken dag hijab-saken skulle bli kjent.

Den eneste i departementets politiske ledelse som var skeptisk til hijab-forslaget var statssekretær Terje Moland Pedersen.

Bestillingsverk

Dagbladet skriver at det var den politiske ledelsen i Justisdepartementet som først tok opp hijab-saken.

I Politidirektoratet (POD) skal politidirektør Ingelin Killengreen og hennes medarbeidere oppfattet at departementet ønsket en utredning av mulighet for muslimske jenter til å bruke hijab sammen med politiuniform.

Kilder i POD bekrefter overfor avisen at henvendelsen skal ha blitt oppfattet nærmest som et bestillingsverk. Utredningen fra POD, som konkluderte positivt til hijab, lå i departementet i to måneder før den ble kjent. (©NTB)