KRISTIANSAND: – Avslaget begrunnes med økt trafikkmengde ned til Vågsbygdveien, sier Randi Vigeland i Auglandsveien i Vågsbygd.

Ensom kamp

Samtidig bygges det store komplekser i bydelen, med blant annet 29 nye forretninger ved senteret Vågsbygd Amfi. Her er det nå 51 forretninger og 350 parkeringsplasser. I Auglandsbukta har et gedigent leilighetskompleks poppet opp, og trafikken skal ledes ut på Vågsbygdveien. Tomannsboligen til Vigeland vender politikerne derimot tommelen ned for.

– Dette er den lille manns kamp mot øvrigheten, sier Randi Vigeland

Eiendommen har vært på familiens hender siden 1932. Tomta var opprinnelig på 2,6 dekar, og for ni år siden valgte Randi og ektemannen Kjell å skille ut to tomter ved siden av boligen sin. Den ene tomta ble solgt og bebygd for fire-fem år tilbake. Den andre ble ferdig fradelt, tinglyst, og byggeklar med avløpsledninger og veirett. Etter hvert var planen at deres to døtre med familier skulle bosette seg på den byggeklare tomta.

– Vi søkte for en stund siden om byggetillatelse på vegne av våre barn. Saken ble behandlet av byutviklingsstyret 12. mars, og avslaget begrunnet med økt trafikkmengde. Reaksjonen min var en blanding av skuffelse og sinne, sier hun. Randi Vigeland kan ikke fatte at politikerne som i årevis talte varmt for fortetting i Vågsbygd, plutselig nå sier nei, samtidig som bydelen bygges ut med store komplekser.

Kvoten er brukt

– Hadde vi for noen få år siden visst at politikerne etter hvert ville si stopp til fortetting, hadde vi selvsagt søkt den gang. Nå har vi bedt om en dispensasjon, men får ikke medhold. Se på alle naboeiendommene her. Tomtene er fortettet, og boligene ligger tett i tett. Avslaget er grovt urettferdig, sier Randi Vigeland irritert. Hun mener det bare er store byggefirmaer som får gjennomslag for søknadene sine.

Byutviklingsstyret begrunner også avslaget med at de mener Vigeland har brukt opp «kvoten» med to boliger på eiendommen.

– Jeg skal kjempe videre. Dette er grovt urettferdig, sier Randi Vigeland oppgitt.

– Helt absurd problemstilling

– Problemstillingen er helt absurd, mener Harald Sødal (KrF). Sammen med FrP stemte han i Byutviklingsstyret for at Randi Vigeland skulle få bygge på eiendommen i Auglandsveien.

– Det er helt urimelig at det i en slik sammenheng legges vekt på trafikken som en tomannsbolig generer. Samtidig nevnes det ikke med et ord den trafikkmengden som kommer i forbindelse med et nytt hotell og badeland i Kvadraturen. Da blir det en helt absurd problemstilling at ikke Randi Vigeland skal få lov til å oppføre en tomannsbolig, sier Sødal.