KRISTIANSAND: Fvn.no skrev i går kveld om rapporten fra Statens helsetilsyn hvor Kristiansand kommune fikk påpakning for to konkrete lovbrudd. I en merknad ble kommunen anbefalt å legge til rette for ettertiltak til barn som har vært i barnevernstjenesten og har fylt 18 år.

Neste tirsdag behandler helse— og sosialstyret i Kristiansand barnevernsplanen for 2009 - 2012. Der legges det opp til større fokus på at barnevernstjenesten skal følge opp ungdom over 18 år.

Penger i budsjettet

Pengene som skal finansiere denne satsingen, 1,8 millioner, ble bevilget i budsjettet. Da avvikene kom fram fra Statens helsetilsyn så Rudnes at gruppen ungdommer over 18 år ikke hadde nødvendig støtte.

– Jeg visste at det var et hull og kom med avviksmeldingen til budsjettbordet. Vi fikk til 1,8 millioner kroner som skulle gå spesifikt til å følge opp barn og ungdom etter fylte 18 år, sier Rødt-politiker Ellen Rudnes til fvn.no.

Rødt-politikeren frykter at pengene som skulle blitt brukt til ungdom mellom 18 og 23 år i barnevernstjenesten skal brukes pengene til å dekke opp underskudd i etaten.

Øremerkede midler

– Saken gikk til administrasjonen og de har foreslått at midlene ikke skal brukes spesifikt til tiltaket, sier Rudnes.

Rødt-politikeren påpeker at forslaget ble fremmet som et tekstforslag i budsjettet. Forslaget fikk støtte hos KrF, Pensjonistpartiet, Rødt, Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne.

Helse og sosialdirektør Lars Dahlen bekrefter at saken skal behandles på neste møte i bystyret.

– De 1,8 millionene er anket fra helse- og sosialstyret til bystyret og behandles som en egen sak senere denne måneden, sier Lars Dahlen til fvn.no.

Økte kostnader knyttet til helse- og sosialsektoren har gjort at det kan bli aktuelt å dekke underskuddsposter fremfor å bruke penger på poster hvor seksjonsadministrasjonen ikke har bedt om penger.

– Vi sannsynliggjorde en manko på 1,8 millioner som burde vært styrket i budsjettet. Disse pengene er blant annet gått til å kjøpe advokattjenester, sier Dalen.