SIRDAL: – Jeg har fått beskjed via andre, og vil forsøke å få snakke med kvinnene, sier lensmann Helge Tonstad i Sirdal. Han har tatt kontakt med Statens naturoppsyn som vil avvente politiets vurdering. Bjørnen ble observert i turistløypa mellom hyttebyen i Hunnedalen og turisthytta på Sandvatn, på det høyeste punktet i Studaheiå.

Møtte kvinnene

Gårdbruker Tor André Gilja og samboer Hilde Elin Østerhus fra Gilja møtte de to kvinnene en times tid etter at de angivelig skal ha sett bjørnen. De fortalte at de hadde sett en bjørn som sto og spiste. Den var opptatt med måltidet og sto med ryggen til, og det kan være grunnen til at den ikke så de to kvinnene. Avstanden til bjørnen skal bare ha vært 10 meter.

Vi spurte om de var sikre på at det ikke var en brun sau de hadde sett, sier Gilja, som selv har sauer på beite i området. Kvinnene sa de hadde sett både bjørn og isbjørn før, og var ikke i tvil om at det var bjørn. De hadde planer om å overnatte i turisthytta på Sandvatn, men endret brått planene da de så bjørnen.

Aftenbladet skrev 2. juli på nettet at en turgåer hadde sett fersk bjørneavføring og -spor i nærheten av Donsen i Sirdal. Naturoppsynsmann i Setesdal Vesthei, Peter Hermansen sa han ble overrasket da han fikk høre om bjørnesporene. Han mente det var den samme bjørnen som drepte en sau i Kvinesdal i juni, og som det også er funnet spor etter i Setesdal og Telemark.

Spor ved Roskreppfjorden

Heiasjef Halvard Oftedal som Aftenbladet skrev om sist lørdag, er kjent med bjørnehistorien.

– Ja, jeg tror det er riktig, uten at jeg selv har observert noe som kan ligne på bjørn. Heller ikke sauene som jeg har ansvar for (om lag 6000), har oppført seg rart, sier Oftedal til Aftenbladet. Nå er han på plass i heia for å samle den store drifta og skille ved Roskreppfjorden onsdag.

– Spennende skal det bli å se om det mangler mange dyr når vi samler. Trolig dreier dette seg om et streifdyr som jeg tviler på har gjort noe galt. Det var sikre observasjoner av bjørn på Helle i Setesdal i februar/mars i år. I juni, like etter at sauene var sendt til heis, ble det sett spor etter bjørn i nordre enden av Roskreppfjorden. Det er i mitt område, så nå får jeg være ekstra på vakt. Kniven sitter løst i slira, sier heiasjefen fra Oltedal.

Aftenbladet / Fædrelandsvennen