KRISTIANSAND: — Jeg mener så absolutt at leverandøren bør ta regningen for dette. De har ikke greid å få systemet på et nivå som er brukelig, og det bør få etterspill, sier Arild Birkenes (Frp), medlem av fylkesutvalget i Vest-Agder.

I går kom det fram at Agder Kollektivtrafikk (AKT) har vedtatt å legge ned sanntidssystemet på Metrobussene i Kristiansand. Systemet som ble satt i gang i 2003 har kostet over 8 millioner kroner, og har vært ute av drift store deler av tiden. Nå mener flere politikere at saken bør få etterspill.

Til tross for millioninvesteringer vil infotavlene som skal opplyse om neste Metrobuss forbli svarte. Det mener flere politikere at leverandøren må ta regningen for.

Levert reklamasjon

  • Når man går inn i en butikk forventer man å få det produktet man bestiller og betaler for. Hvis du bestiller en vaskemaskin blir du skuffet om du får en komfyr istedenfor. I alle fall hvis produktet i tillegg ikke fungerer, slik saken er med sanntidssystemet, sier Birkenes.

Han forteller at det ble levert reklamasjon mot tidligere leverandør Q-free allerede i 2005. I dag er det Trondheimsfirmaet Fara som står som leverandør av systemet.

— Denne reklamasjonen må bare forsterkes. Her har de levert en vare som overhodet ikke kan brukes, sier Birkenes.

Ikke lykkes

Han får støtte fra Thore Westermoen, fylkesordfører i Vest-Agder.

— Leverandøren har ingen grunn til å være stolte av denne leveringen. Det er sørgelig at de leverer noe som ikke holder mål, sier Westermoen.

Han synes også det er beklagelig at det er brukt så mye penger på prosjektet.

— Jeg er skuffet over å ha brukt penger på noe som ikke fungerer. Vi gjorde dette med et mål om å yte publikum service, og det har vi ikke lykkes med, sier Westermoen.

Han er ikke fremmed for mulige etterspill.

— Det er jo slik at man noen ganger kjøper en vare som ikke fungerer, og da blir det ofte en reklamasjonssak. Det blir opp til AKT å vurdere om denne saken skal tas videre, og om det er mulig å få erstatning for noen av millionene vi har brukt på dette, konkluderer Westermoen.

— Burde dere krevd pengene tilbake tidligere?

— Nå er det ikke slik at systemet har vært i ustand helt siden vi kjøpte det. Det har langt på vei virket, bare ikke tilfredstillende. Vi har gjort mange henvendelser til leverandøren, som har skiftet ut en del utstyr underveis, sier Westermoen.

Grunnlag for klage

Administrerende direktør i Fara, Øivind Kirksæter, tar kritikken til etterretning.

— Vi skal være de første til å beklage at kunden har hatt problemer med løsningen vi har levert, men vi mener vi har gjort hva vi kan for å få det til å fungere, sier han.

Han har allerede kommet med et tilbud til AKT.

— Vi har anbefalt at de går over på en ny løsning som er mer moderne og driftsikker. Vi har tilbudt å betale en del av prisen for den nye og oppdaterte løsningen, og det synes vi er et rimelig tilbud. Vi vil selvfølgelig veldig gjerne ha fornøyde kunder, og derfor er vi villige til å ta en del av regningen for å få den nye løsningen oppe og gå, sier Kirksæter.

Hverken styreleder i AKT, Torill Runden, eller administrerende direktør Siv E. Wiken ønsker å kommentere mulige etterspill før saken har vært oppe i styremøte 9. desember.

— Foreløpig har vi ikke tatt stilling til hva vi gjør videre med dette, sier Runden.