KRISTIANSAND: Opptakten til saken var at den ene av de to kompisene inngikk en avtale med den som ble utsatt for utpressing. De skulle kjøpe narko sammen. Under handleturen forsvant pengene, og senere har de to kompisene presset fornærmede for i alt 45.000 kroner.

Den fornærmede i saken har hele tiden holdt fast ved at det skulle handles narko for 25.000 kroner. Det var disse pengene som den ene domfelte nærmest sølte vekk. Den domfelte sier at pengene var hans og at den fornærmede skulle investere pengene hans i aksjer.

Retten har sett helt bort fra denne forklaringen. I dommen slås det fast at det var den fornærmedes penger, og at de to domfelte senere klarte å presse den fornærmede for ytterligere 20.000 kroner. Som en del av utpressingen ble den fornærmede tatt med til et skogsholt ved Langenesveien og han ble skutt i beinet med en luftpistol. Ytterligere press ved at det skulle være noen bakmenn fra Oslo som forlangte penger ble også brukt av de to domfelte overfor den fornærmede gutten. Den fornærmede følte sterkt press, ifølge retten.

Retten bemerker blant annet at «fornærmede i retten forklarte at de straffbare forholdene han har vært utsatt for har medført at han har vært ”veldig redd og stresset veldig lenge”. Han følte seg truet gjennom lang tid, og var alvorlig redd for å bli utsatt for vold. Dette medførte også at han ble sykemeldt fra begge sine sommerjobber fra mandag 21.07. og ut august. Han mente selv at han var plukket ut som offer fordi de tiltalte kanskje tenkte at han var lettlurt og lett å presse, samt at han ville la være å levere inn anmeldelse pga at han selv var innblandet i forsøket på å kjøpet ca. 300 gram marihuana i 2007».

Retten har oppfattet den fornærmede som troverdig og med forklaringer som har vært konstistente.

Retten har dømt den ene 20-åringen til seks måneders fengsel og den andre til fem måneder. Begge har fått 60 dager av straffen gjort betinget. Den ene har fått en måned mindre i straff fordi han har hatt en mer perifer rolle i utpressingen. De to domfelte er tidligere utstraffet.