KRISTIANSAND: — Vi skulle gjerne gjort jobben vi er satt til nå. Dette er tredje gangen politiet streiker. Vi streiket i 1958, i 1995 og vi streiker i dag. Vi gjør det fordi vi er utsatt for et stort maktovergrep, sa leder av Politiets Fellesforbund på Agder, Ernst Olav Lunde i en appell utenfor politihuset i Kristiansand torsdag formiddag.

Ba ministeren trekke seg

Nestleder i Politiets fellesforbund Agder, Magnar Heggernes, holdt appell i Arendal. Der sa han sin mening om justisministeren: - Gå av!

— Jeg understreket at denne regjeringen bryter løfter i forhold til hva de gikk til valg på. De gir oss ikke mulighet til å forhandle, sier Heggernes til fvn.no.

Rundt 30 politifolk, folk fra andre UNIO-fagforeninger og forbipasserende fulgte appellen fra nestlederen i den lokale fagforeningen.

— Det er på høy tid at han skjønner at han bør gå av. Jeg håper at han har selvinnsikt nok til å skjønne det selv, sier Heggernes.

Hør hele streike-appellen

Se intervju med Ernst Olav Lunde Lunde gikk hardt ut mot regjeringen

I appellen vektla Lunde det motstridende i at politiet på den ene siden får noen goder, samtidig som de blir fratatt andre rettigheter.

— Det finnes ingen krise, sier ministeren. Gjennom krisepakken godtok regjeringen et av våre største krav; nemlig flere sivile stillinger. I dag kom statssekretæren for å dele ut flere sivile stillinger, og vi skulle skålt i sjampanje, sa Lunde i appellen.

Kan ikke aksepteres

Streiken, som gjennomføres fordi Politiets fellesforbund mener de er fratatt viktige forhandlingsrettigheter var ikke til å unngå, mener Lunde.

— Vi har ingen mulighet for å akseptere dette, vi går ikke til streik i utrengsmål, men det har likevel vært et lett valg for styret å gå til streik, sa Lunde.

Foto: Kjartan Bjelland Krever oppmerksomhet fra Storberget

— Vi er ikke en protestorganisasjon, og vi burde helst ikke ha stått her i dag. Men vi vil ha forhandlingsretten tilbake. Dette er et veldig viktig prinsipp. VI håper at vår markering gjør at statsråden forstår hvor stort overtramp dette er, sier Asbjørn Enoksen, som er tillitsvalgt blant de ansatte på politiets operasjonssentral.

Uforstående til 48-timersregel

  • Regjeringen - med justisministeren i spissen - har spilt for galleriet. Det er en vanvittig harme blant politifolk, og streik er det som ble utfallet. Jeg vil helst jobbet, men streiker for denne viktige saken. At en politimann skal kunne jobbe i 48 timer sammenhengende når vi håndterer våpen og utrykningskjøring er uforståelig, sier politibetjent Morten Helland i ordensavsnittet ved Kristiansad politistasjon.

Et hundretalls politifolk møtte opp utenfor politistasjonen i formiddag. I tillegg til politifolk møtte et 30-talls representanter for Utdanningsforbundet opp. Politifolkene hørte først på appellene før de tok turen inn i politiets kantine for å spise boller.

Politimesteren lovet trygghet

  • Dette er ingen bra situasjon for oss, men vi har en god dialog med politiets fellesforbund, sier politimester Kirsten Lindeberg til fvn.no.

Hun påpeker at selv under en pågående streik har politiet folk i jobb, og mener publikum behøver ikke være bekymret.

Se intervju med Ernst Olav Lunde