OSLO: — Ifølge mytene om KrF er nok dette rart, men det handler først og fremst om å få russefeiringen inn i rammer som ikke ødelegger for skolegangen, sier Dagrun Eriksen (KrF) til fvn.no.

Spør statsråden

I går sendte hun skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell med forslag om å forskyve russefeiringen til etter 17. mai. På den måten skal eksamen være unnagjort, og russetiden dermed fri for dårlig samvittighet i forhold til lesing.

«Det er en vanskelig kombinasjon å være sosial og delta på intens russefeiring samtidig som en skal forberede seg til viktige avsluttende eksamener», skriver hun.

Eriksen ber kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell endre tiden for avgangseksamen slik at elevene «både kan få avlagt en god eksamen og feire 13 års skolegang».

— Jeg tror det er ganske viktig å få til en feiring av 13 års skolegang, samtidig som en ikke ødelegger for eksamensinnspurten. Å ha russetiden først og eksamen etterpå er ikke hensiktsmessig, og ikke noe elevene selv ønsker, sier Eriksen, som viser til en undersøkelse fra TNS Gallup som sier at 80 prosent av russen ønsker å avvikle eksamen før russetiden begynner.

— Er dette i tråd med KrFs politikk?

— Vi har aldri ønsket å gå inn for totalforbud av alkohol. For meg er det viktigere at festingen ikke går ut over skolegangen, når det likevel skjer. Feiring av skoleavslutning har ikke plent sammenheng med alkohol, og alkoholmengde er en helt annen diskusjon, mener Eriksen, som lover hun fotsatt skal stå på barrikadene i forhold til konsekvenser av stort alkoholinntak.

Alkoholfri feiring

Hun var selv med i et prøveprosjekt med å ha russetiden etter 17. mai da hun var russ.

— Vi var en kjempestor credogjeng som hadde kanskje flere våkenetter enn resten. Det var flott å feire det som da var 12 år med obligatorisk skole når de var over, og det går fint an å gjøre det også uten alkohol, sier hun.

Det er KrfU-leder Kjell Ingolf Ropstad fra Evje som først tok opp temaet på sin blogg.

— Det er helt latterlig at det er som i dag, der det er umulig å kombinere å feire en avslutning på skoleårene med russefeiring, sier Ropstad.

— Ironisk at dette kommer fra en KrF-er?

— Nei, jeg synes det er konge at folk kan feire at skolen er ferdig, samtidig som en kan avslutte skolen på en bra måte, sier Ropstad.