SONGDALEN: — Det er trasig på mange vis, men jeg føler vi ikke har noen valg. Helsa går foran ønsket om å delta i politikken, sier 45-åringen.

Siden 1999 har hun vært lenket til rullestolen etter en mislykket operasjon. Etter mye frem og tilbake fikk hun i 2005 en kommunal bolig på Brennåsen som var stor nok for hennes elektriske rullestol og som hadde lav nok leie som ekteparet som lever av trygd kunne takle.

Leiligheten var utmerket for rullestolbruken, tilpasset som den var på alle vis. Men livskvaliteten tok en dramatisk vending da kommunen tillot en narkoman å flytte inn i naboleiligheten. Fra første stund var det bråk, musikk og fest. Da hun koblet inn politiet, ble hun også forfulgt av mannen.

  • Han fulgte etter meg mens jeg trillet til butikken eller til bilen, forteller Johansen.

Enden på visa ble at hun følte seg så utrygg at ekteparet flyttet - denne gang for å leie i betydelig mindre leilighet i et privat hus som kostet 500 kroner mer i måneden.

På sykehus

Her er det svært vanskelig å være rullestolbruker. Det er smått og med dørterskler over alt. Tre ganger har hun havnet på sykehus på grunn av overbelastning etter bruk av krykker.

Det er kø for å få kommunale omsorgsboliger i Songdalen. Samtidig er inntekten til ekteparet så lavt at de ikke får lån som er stort nok til at de kan kjøpe noe. Etter å ha lett i flere måneder er det billigste leiligheten 1,5 millioner kroner - skyhøyt over det de har råd til.

Men nå har de funnet en leilighet i Froland de kan takle, så nå flytter de dit - mot sin vilje.

— Da jeg ble valgt inn i kommunestyret i fjor var det starten på en kjempespennende tid. Det har vært utrolig interessant, forteller hun.

Ikke tilrettelagt

Derfor er det med tungt hjerte de nå føler seg tvunget til å flytte. - Samfunnet er på mange vis ikke tilrettelagt for funksjonshemmede, verken på boligmarkedet og i tilgangen til offentlige kontor og butikker. Dette er et godt eksempel som også tvinger en som vil og kan til å slutte i lokalpolitikken, sier Johansen.

Hun håper hennes historie kan få fart i byggingen av tilrettelagte boliger for personer i hennes situasjon - som ofte har det vanskelig nok, ikke minst økonomisk.