KRISTIANSAND: Tiden for de store pipene er forbi. Torsdag ble den siste av de fire store pipene på Elkems smelteverk på Fiskå demontert og heist ned. Den første av pipene kom opp for over 55 år siden. Nå er de fjernet for godt.

Fra forurensingsbombe til nullutslipp. Frem til 70-tallet var det helt nødvendig med høye piper for å få røyken lengst mulig vekk. Filteret Elkem utviklet var revolusjonerdene og ble solgt til lignede fabrikker verden over. Nå er det er Elkem Solar som overtar smeltebygningen. Den tradisjonelle silisiumproduksjonen går over i produksjon av solcellepanel. Hovedbygget skal stå, men i tillegg skal det bygges ut i halvannet år til før den nye fabrikken står klar. Solar får bruk for smelteovner, men de har ikke lenger utslipp som i gamle dager.

Satt bom fast. De første to pipene ble heist ned mellom klokken 12.00 og 18.00 onsdag ettermiddag. Pipe nummer tre ble demontert torsdag morgen, men den siste pipen skulle by på problemer. Den var nemlig sveiset fast, mens tegningene viste at den skulle vært skrudd fast.

— Noen har nok slurvet litt i monteringen, forteller kommende Solar-direktør Geir Ausland.

Men halvannen time etter skjema fikk anleggsarbeiderne sveiset løs røret, og pipa kunne fires ned på bakken ved siden av de andre rørene. Den første av pipene er 55 år gamle. De veier opp mot 15 tonn og har en diameter på 3 meter.